Hivos veroordeelt de moord op rechter Mireya Mendoza Peña

23 augustus, 2013

Een veilig en onafhankelijk rechtssysteemMendoza was zittingsrechter in de Hondurese stad El Progreso en ondersecretaris van Hivos’ partnerorganisatie Vereniging van Rechters voor Democratie (Asociación por la Democracia Jueces), die streeft naar een veilig en onafhankelijk rechtssysteem in Honduras.

Onder vuurMendoza werd toen zij met haar auto een winkelcentrum verliet, onder vuur genomen door de bestuurders van twee motoren. Volgens de (door Hivos ondersteunde) krant Conexhion werd de auto doorzeefd met meer dan 20 kogels.

Gevaarlijk voor mensenrechtenverdedigersHonduras is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor mensenrechtenverdedigers. Volgens de Hondurese mensenrechten commissie (CONADEH) brengt de dood van Mendoza Peña het aantal juridische professionals die stierven onder de regering die aan de macht kwam na de militaire coup van 2009, op 64.

OproepHivos veroordeelt het aanhoudende geweld, de bedreigingen en de aanvallen gericht op journalisten, mensenrechtenverdedigers en politieke activisten. Wij roepen de Hondurese autoriteiten op Mendoza Pena’s moord te onderzoeken, de verantwoordelijken te berechten en maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat rechters en andere juridische professionals worden beschermd tegen intimidatie en andere vormen van geweld, en zo de integriteit en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen. 

Verklaring van ACI participaHivos-partner ACI Participa is ook erg bezorgd over de recente toename van moorden op mensenrechtenactivisten in Honduras en de straffeloosheid rond deze misdaden. ACI Participa is een maatschappelijke organisatie die burgers aanmoedigt om zich bewust zijn van hun rechten en plichten. Download hun verklaring (in het Spaans).

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer