Hivos veroordeelt de moord op rechter Mireya Mendoza Peña

23 augustus, 2013

Een veilig en onafhankelijk rechtssysteemMendoza was zittingsrechter in de Hondurese stad El Progreso en ondersecretaris van Hivos’ partnerorganisatie Vereniging van Rechters voor Democratie (Asociación por la Democracia Jueces), die streeft naar een veilig en onafhankelijk rechtssysteem in Honduras.

Onder vuurMendoza werd toen zij met haar auto een winkelcentrum verliet, onder vuur genomen door de bestuurders van twee motoren. Volgens de (door Hivos ondersteunde) krant Conexhion werd de auto doorzeefd met meer dan 20 kogels.

Gevaarlijk voor mensenrechtenverdedigersHonduras is een van de gevaarlijkste landen ter wereld voor mensenrechtenverdedigers. Volgens de Hondurese mensenrechten commissie (CONADEH) brengt de dood van Mendoza Peña het aantal juridische professionals die stierven onder de regering die aan de macht kwam na de militaire coup van 2009, op 64.

OproepHivos veroordeelt het aanhoudende geweld, de bedreigingen en de aanvallen gericht op journalisten, mensenrechtenverdedigers en politieke activisten. Wij roepen de Hondurese autoriteiten op Mendoza Pena’s moord te onderzoeken, de verantwoordelijken te berechten en maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat rechters en andere juridische professionals worden beschermd tegen intimidatie en andere vormen van geweld, en zo de integriteit en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen. 

Verklaring van ACI participaHivos-partner ACI Participa is ook erg bezorgd over de recente toename van moorden op mensenrechtenactivisten in Honduras en de straffeloosheid rond deze misdaden. ACI Participa is een maatschappelijke organisatie die burgers aanmoedigt om zich bewust zijn van hun rechten en plichten. Download hun verklaring (in het Spaans).

Lees ook