Hivos Tiger Award voor indrukwekkend Chinees debuut

Hivos gelooft in de kracht van een goed verteld verhaal. Film is bij uitstek een manier om verhalen tot leven te brengen, mensen te raken en het publieke debat aan te jagen. Maar in landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is, hebben filmmakers het vaak moeilijk. Daarom geeft Hivos beginnend talent een podium, bijvoorbeeld tijdens het Internationaal Film Festival in Rotterdam. De belangrijkste prijs die daar wordt uitgereikt is de Hivos Tiger Award. Dit jaar was de grote winnaar Cai Chengjie met zijn debuutfilm The Widowed Witch.

Zoektocht

De film laat een vrouw zien die voor de derde keer weduwe wordt. Als ze door haar zwager wordt verkracht en door de rest van de familie wordt verstoten, begint ze aan een wonderbaarlijke zoektocht door het Chinese platteland. Het enige wat ze wil is wat warmte en een veilige plek om te landen. Wat ze krijgt is een onherbergzaam landschap, opportunisme en ijzig wantrouwen. Totdat ze zich ontpopt als sjamaan en iets goeds lijkt te kunnen doen voor mensen. Maar kan ze de mens zelf ook veranderen?

Steun en erkenning

De jury was onder meer enthousiast over het laconieke gevoel voor humor en het feministische standpunt van de hoofdpersoon, die weigert de slachtofferrol aan te nemen. De 37-jarige regisseur Chengjie sleepte hiermee de Hivos Tiger Award in de wacht, goed voor een bedrag van €40.000,- en internationale erkenning. Een springplank voor zijn volgende productie.

Van de acht genomineerde films viel er nog één in de prijzen. De Palestijnse broers Rami en Muayad Alayan kregen een speciale juryprijs voor het scenario van The Reports on Sara and Saleem. Deze bijzondere film over liefde in een verdeeld Jeruzalem leverde ze maar liefst €10.000,- op in de Hivos Tiger Competitie.