Hivos tekent de petitie Stop Digital Arms

3 december, 2013

Dankzij de geavanceerde technologie die Europese telecombedrijven exporteren naar dictatoriale regimes, weten dictators vreedzame demonstranten in hun land te traceren en op te pakken.

Stel: je bent Iraanse en organiseert een vreedzaam protest voor vrouwenrechten in Teheran. Zonder dat je het weet heeft het regime de nieuwste tracking and tracing software gekocht van een Europees bedrijf, soms hetzelfde bedrijf dat jouw mobile telefoon maakt. Hierdoor weet de dictator precies wat je zegt, waar je bent en wat je van plan bent. Nog voor je je mond kan openen word je gearresteerd en opgesloten, of zelfs gemarteld.

Met steun van Hivos publiceerde de Duitse wetenschapper Ben Wagner een gedetailleerd onderzoek naar de handel in digitale wapens. Wat bleek: de technologie die dictaturen als Iran, Syrië en Bahrein gebruiken om hun burgers te bespioneren, te censureren en te hacken komt voornamelijk uit de Europese Unie. Lees het hele artikel

Hivos vindt het belangrijk dat wapenleveranties aan dictatoriale regimes wordt verboden. Dat geldt niet alleen voor conventionele wapens, maar net zo goed voor digitale wapens. Het Europees Parlement heeft vorig jaar al wetgeving ontworpen die de exports moet tegengaan, maar de Commissie en de lidstaten hebben hier nog steeds geen gehoor aan gegeven. Daarom is jouw hulp hard nodig! 

Steun deze campagne, like het op Facebook en vertel het onze Kamerleden: Europese bedrijven mogen niet medeplichtig zijn aan de schending van onze meest fundamentele rechten!

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer