Hivos roept op tot onmiddellijke vrijlating van Jafar Panahi

22 december, 2010

Propaganda
Panahi werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het verspreiden van propaganda tegen het islamitische systeem. Daarnaast mag hij de komende twintig jaar geen films maken, geen scripts schrijven, geen interviews geven en Iran niet verlaten. Dat heeft zijn advocaat dinsdag verklaard. Panahi is nog vrij hangende een uitspraak in hoger beroep. In januari kan Panahi formeel beroep aantekenen tegen het vonnis.

Waarschuwing
Het vonnis is een keiharde waarschuwing aan andere kunstenaars die de regering bekritiseren. “Dit is volledig onacceptabel. De rechter heeft een veel zwaardere straf gegeven dan was geëist”, verklaart Panahi’s advocaat, Farideh Gheyrat, tegenover NRC Handelsblad. De rechtbank is volgens Gheyrat van mening dat Panahi “in zijn activiteiten heeft volhard”.

Scherpzinnig en humaan
Jafar Panahi is een scherpzinnige en humane filmmaker die zeer kritisch tegenover de regering van president Mahmoud Ahmadinejad staat. In 2007 won hij de Hivos Cinema Unlimited Award voor zijn gehele oeuvre. Hivos ondersteunde hem daarnaast bij het maken van zijn film Offside, over meisjes die in Iran naar een voetbalwedstrijd willen. De film werd in Iran verboden, maar circuleerde er op grote schaal als illegale dvd.

Actie
Hivos is in actie gekomen voor de vrijlating van Jafar Panahi. In overleg met Pahani en zijn advocaat wordt bepaald hoe de druk op het Iraanse regime zo effectief mogelijk kan worden georganiseerd. In een internationale petitie wordt al opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van Jafar Pahani. Steun die oproep: teken hier!

Lees ook