Hivos prijswinnaar themaboot gaypride 2009

3 augustus, 2009

 

In heel veel landen is een feest als de Gay Pride ondenkbaar en worden homo’s, lesbiennes, bi- en transseksuelen gediscrimineerd om hun seksuele oriëntatie. Homoseksualiteit is niet alleen een taboe. In 72 landen krijg je als homo of lesbienne namelijk nog steeds gevangenisstraf. In vijf andere landen, zoals Iran en Soedan wordt zelfs, anno 2009, de doodstraf opgelegd. Deze schrikbarende cijfers maken duidelijk dat mensenrechten op grote schaal worden overtreden en in alle vrijheid jezelf zijn nog lang niet overal mogelijk is.

 

Internationale druk helpt

 

Gelukkig is er ook goed nieuws: in vergelijking met vorig jaar, toen Hivos met een lege boot meevoer, is de situatie in een aantal landen verbeterd. Bahrein, Benin, Burundi, Costa Rica, Djibouti, Guinee-Bissau, Nepal, Niue en Tokelau en Panama stonden in 2008 nog op de ‘zwarte lijst’. Door een sterke lobby van lokale belangenorganisaties en druk vanuit het buitenland hebben de regeringen van deze landen hun wetten aangepast. Hivos vindt het van belang dit onder de aandacht te brengen van het Nederlandse publiek. Daarom voer Hivos dit jaar weer mee, met een boot waarop homoseksuele mensen symbolisch de tralies van de gevangenis van homofobie en opsluiting van zich afwerpen.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer