Hivos-partner wint internationale prijs

22 december, 2009

Gebran Tueni-prijs
De Gebran Tueni-prijs, vernoemd naar de op 12 december 2005 omgekomen Libanese journalist Gebran Tueni, is een jaarlijkse prijs van de "World Association of Newspapers and News Publishers" (WAN-IFRA) en wordt vergeven aan journalisten in het Midden-Oosten. Hardi kreeg de prijs voor zijn grote inzet voor vrije en onafhankelijke media in het door conflict geteisterde Irak.

Eerste onafhankelijke medium in Irak
Hardi, telg uit een vermaarde Koerdische schrijversfamilie, richtte in 2000 "Hawlati" (De Burger) op. Deze Koerdische krant verschijnt tweemaal per week en kreeg na de val van Saddam Hussein het stempel van eerste onafhankelijke medium in Irak. Tijdens de oorlog in Irak rustte het IKV enkele jonge journalisten van de krant uit met satelliettelefoons en bleef het contact gewaarborgd.

‘Het was een interessante maar moeilijke tijd’, vertelt Hardi over de beginperiode. ‘Ten tijde van Sadam was het onmogelijk een onafhankelijke krant te maken. We waren met acht en hadden geen ervaring in het maken van een krant.’ De Hawlati groeide in vier jaar uit van 1500 exemplaren naar een oplage van 17000.

Oprichting van ‘Awene’
Na een aanvaring over de koers van de krant met de eigenaar van Hawlati, stapte Hardi op als hoofdredacteur en richtte hij begin 2006 een nieuwe krant "Awene" (De Spiegel) op. De Awene werd in 2008 door het "Institute for War and Peace Reporting" (IWPR) de enig echte onafhankelijke krant van Iraaks Koerdistan genoemd. De inspirerende hoofdredacteur gaf dat jaar het stokje door en is sindsdien directeur van het Awene-bedrijf.

Meer weten?
>> Lees alles over de Gebran Tueni-prijs
>> Meer info over de World Association of Newspapers

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer