Hivos-partner wint internationale prijs

22 december, 2009

Gebran Tueni-prijs
De Gebran Tueni-prijs, vernoemd naar de op 12 december 2005 omgekomen Libanese journalist Gebran Tueni, is een jaarlijkse prijs van de "World Association of Newspapers and News Publishers" (WAN-IFRA) en wordt vergeven aan journalisten in het Midden-Oosten. Hardi kreeg de prijs voor zijn grote inzet voor vrije en onafhankelijke media in het door conflict geteisterde Irak.

Eerste onafhankelijke medium in Irak
Hardi, telg uit een vermaarde Koerdische schrijversfamilie, richtte in 2000 "Hawlati" (De Burger) op. Deze Koerdische krant verschijnt tweemaal per week en kreeg na de val van Saddam Hussein het stempel van eerste onafhankelijke medium in Irak. Tijdens de oorlog in Irak rustte het IKV enkele jonge journalisten van de krant uit met satelliettelefoons en bleef het contact gewaarborgd.

‘Het was een interessante maar moeilijke tijd’, vertelt Hardi over de beginperiode. ‘Ten tijde van Sadam was het onmogelijk een onafhankelijke krant te maken. We waren met acht en hadden geen ervaring in het maken van een krant.’ De Hawlati groeide in vier jaar uit van 1500 exemplaren naar een oplage van 17000.

Oprichting van ‘Awene’
Na een aanvaring over de koers van de krant met de eigenaar van Hawlati, stapte Hardi op als hoofdredacteur en richtte hij begin 2006 een nieuwe krant "Awene" (De Spiegel) op. De Awene werd in 2008 door het "Institute for War and Peace Reporting" (IWPR) de enig echte onafhankelijke krant van Iraaks Koerdistan genoemd. De inspirerende hoofdredacteur gaf dat jaar het stokje door en is sindsdien directeur van het Awene-bedrijf.

Meer weten?
>> Lees alles over de Gebran Tueni-prijs
>> Meer info over de World Association of Newspapers

Lees ook