Hivos partner Wadi voorbeeld van best practise, zegt VVD

17 april, 2012

"Neem de Arabische regio. Vrouwenbesnijdenis is er op veel plaatsen bij wet verboden. Toch gebeurt vrouwenbesnijdenis in al die landen op grote  schaal. Alleen de wetgeving aanpassen is dan evident onvoldoende  effectief.
Een recent project in Noord-Irak van hulporganisatie  Wadi is een echte ‘best practice’. Het onderwerp werd eerst  bespreekbaar gemaakt door informatie te verzamelen en het vertrouwen te  winnen van de betreffende vrouwen. Vervolgens werd aan de hand van  diezelfde informatie een opmerkelijk publiek debat gevoerd waarin  ondermeer nieuwe parlementsleden publiekelijk werden gewezen op hun  recht om vrouwenbesnijdenis te verbieden. Dat lukte wonderwel. Het  verbod kon worden geëffectueerd omdat de bestaande maatschappelijke  structuren voor het eigen karretje werden gespannen en mensen werden  gewezen op de negatieve individuele gevolgen van de besnijdenis, als ook  de ontwrichtende werking op de gemeenschap. Werd eerst nog 2 op de 3  meisjes besneden, nu is dat 1 op de 20. Deze integrale campagne in de  Kirkuk, die nu voor heel Irak model staat, verdient verdere navolging in  de Arabische regio."

Daar zijn we het uiteraard geheel mee eens, leuk dat ook eens van VVD-Kamerleden Han ten Broeke en Klaas Dijkhoff te horen. Met een kleine toevoeging: het verbod op vrouwenbesnijdenis is bepaald geen gegeven in de Arabische regio, en dit is in Irak alleen dankzij grote moeite en inspanningen van Wadi tot stand gekomen.

Wadi kan haar belangrijke werk alleen doen met steun van organisaties als Hivos.

We roepen Han ten Broeken en Klaas Dijkhoff dan ook op gul te doneren voor dit voorbeeldige programma. Dat kan eenvoudig via dit formulier.

Lees meer over het harde werk van Wadi om een einde te maken aan de praktijk van vrouwenbesnijdenis.

Lees ook