Hivos-partner ontvangt Franse mensenrechtenprijs

3 december, 2009

Citizens Against Corruption ontvangt deze prijs voor de effectieve bescherming en bevordering van de mensenrechten, in de geest van de universele verklaring van de rechten van de mens. In het bijzonder wordt het project ‘burgerjournalistiek ten gunste van de kwetsbaren’ genoemd. Met dit project probeert CAC een nieuwe generatie journalisten in Kirgizië te vormen, die oog hebben voor mensenrechtenproblemen en die daarbij vrij zijn van zelfcensuur.

Tolekan Ismailova
Citizens Against Corruption is mede opgericht door Tolekan Ismailova. Sinds begin jaren negentig heeft Tolekan Ismailova een stevige reputatie opgebouwd als civil society activiste, mensenrechtenverdedigster en kritische watchdog van de autoriteiten van Kirgizië, een ex-Sovjet republiek in Centraal-Azië dat onafhankelijk werd in 1991. Tolekan Ismailova was actief op dit gebied toen zij voorzitter was van de landelijke Coalition for Democracy and Civil Society, en heeft dit later voortgezet als directeur van Citizens Against Corruption. Tolekan Ismailova is meermaals gearresteerd tijdens vreedzame protestdemonstraties. Hivos steunt CAC sinds 2004.

Vijf NGO’s bekroond
De Franse mensenrechtenprijs 2009 is aan vijf NGOs toegekend. Behalve Citizens Against Corruption uit Kirgizië zijn dat het Palestinian NGO Network (PNGO), het Centre for Legal and Social Studies (CELS) uit Argentinië, Save the Generation uit Rusland, en Children’s Voice uit Nepal.

Felicitaties Hivos
Hivos is trots op Citizens Against Corruption en feliciteert Tolekan Ismailova en haar collega-activisten van CAC met dit opmerkelijke resultaat. Het is de eerste prijs die CAC toegekend krijgt. Hivos feliciteert ook de andere vier laureaten.

Meer weten?
Voor meer informatie over de ‘Prix des droits de l’homme de la République francaise 2009 Liberté – Egalité – Fraternité’, zie de website van de Franse nationale adviescommissie voor de mensenrechten (CNCDH): www.cncdh.fr

Foto: CAC

Lees ook

 • ‘Nashville’-verklaring sluit mensen willens en wetens uit

  07/01/2019

  De zogenaamde Nashville verklaring lijkt uit een ander tijdperk te komen en is een vrijbrief om LHBTI’s te discrimineren en buiten te sluiten.

  Lees meer

 • Zonder vrouwen geen vrede

  21/12/2018

  De Syrische Rajaa Altalli is een vrouwenrechtenactiviste in hart en nieren. Ze doet haar werk vol overgave, omdat ze de dringende noodzaak voelt. Makkelijk is dat niet, in een land waar sinds 2012 een verwoestende burgeroorlog woedt.

  Lees meer

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer