Hivos Midden-Amerika viert World Press Freedom Day.

3 mei, 2013

Vrijheid vierenOp 3 mei wordt wereldwijd de vrijheid van meningsuiting gevierd. Tegelijk wordt de gelegenheid aangegrepen om burgers bewust te maken van schendingen van de persvrijheid. In tientallen landen over de hele wereld worden immers publicaties gecensureerd en verboden, terwijl journalisten, redacteuren en uitgevers worden lastig gevallen, beboet, aangevallen, opgesloten en zelfs vermoord. 

ConferentieDe conferentie met het thema  “Safe to Speak: Securing Freedom of Expression in all media” richt zich op de veiligheid van journalisten, het probleem van straffeloosheid en op veiligheid online.

Freedom PrizeOok zal de Guillermo Cano World Press Freedom Prize worden uitgereikt door de president van Costa Rica, Laura Chinchilla, en de directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova. Dit jaar won de Ethiopische journaliste Reeyot Alemu de prijs. Een onafhankelijke jury van mediaprofessionals beloonde haar voor haar "uitzonderlijke moed en inzet voor de vrijheid van meningsuiting". Meer hierover.

Youth NewsroomHet Hivos regiokantoor Centraal-Amerika heeft er voor gezorgd dat 10 toekomstige journalisten uit Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala and Panama de World Press Freedom Day-conferentie in San Jose mee kunnen maken. De studenten journalistiek zijn onderdeel van de Youth Newsroom waarin jonge journalisten uit verschillende landen samenwerken om kwaliteitsrapportages te maken over de voortgang van de conferentie.

De Youth Newsroom is een uniek project waarbij jonge en aankomende journalisten het heft in eigen hand nemen. Ze verbeteren hun vaardigheden, vergroten hun internationale netwerk en treden op als advocaat voor persvrijheid in een real-time newsroom setting.

Volg de Youth Newsroom op Twitter: @unesco, #PressFreedom, #LibertadDePrensa en #WPFD.

Lees ook