Hivos Midden-Amerika viert World Press Freedom Day.

3 mei, 2013

Vrijheid vierenOp 3 mei wordt wereldwijd de vrijheid van meningsuiting gevierd. Tegelijk wordt de gelegenheid aangegrepen om burgers bewust te maken van schendingen van de persvrijheid. In tientallen landen over de hele wereld worden immers publicaties gecensureerd en verboden, terwijl journalisten, redacteuren en uitgevers worden lastig gevallen, beboet, aangevallen, opgesloten en zelfs vermoord. 

ConferentieDe conferentie met het thema  “Safe to Speak: Securing Freedom of Expression in all media” richt zich op de veiligheid van journalisten, het probleem van straffeloosheid en op veiligheid online.

Freedom PrizeOok zal de Guillermo Cano World Press Freedom Prize worden uitgereikt door de president van Costa Rica, Laura Chinchilla, en de directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova. Dit jaar won de Ethiopische journaliste Reeyot Alemu de prijs. Een onafhankelijke jury van mediaprofessionals beloonde haar voor haar "uitzonderlijke moed en inzet voor de vrijheid van meningsuiting". Meer hierover.

Youth NewsroomHet Hivos regiokantoor Centraal-Amerika heeft er voor gezorgd dat 10 toekomstige journalisten uit Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala and Panama de World Press Freedom Day-conferentie in San Jose mee kunnen maken. De studenten journalistiek zijn onderdeel van de Youth Newsroom waarin jonge journalisten uit verschillende landen samenwerken om kwaliteitsrapportages te maken over de voortgang van de conferentie.

De Youth Newsroom is een uniek project waarbij jonge en aankomende journalisten het heft in eigen hand nemen. Ze verbeteren hun vaardigheden, vergroten hun internationale netwerk en treden op als advocaat voor persvrijheid in een real-time newsroom setting.

Volg de Youth Newsroom op Twitter: @unesco, #PressFreedom, #LibertadDePrensa en #WPFD.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer