Hivos maakt Oost-Afrikaanse homobeweging sterker

20 juli, 2011

Het Oegandese wetsvoorstel is nog steeds niet van tafel en is meerdere malen in het parlement besproken. Gelukkig werd het voorstel tot nu toe steeds niet aangenomen en zijn er, dankzij internationale druk en het optreden van activisten in Oeganda, ook al wijzigingen in aangebracht.
 

CoalitieTijdens het ontstaan van het voorstel voor een anti-homowet is een coalitie van Hivos partners in het leven geroepen: de ‘Uganda Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law’. Deze coalitie strijdt tegen homodiscriminatie. En met succes: in april 2011 heeft de coalitie een rechtszaak gewonnen tegen het Oegandese tijdschrift ‘Rolling Stone’. Dit tijdschrift voerde een haatcampagne tegen seksuele minderheden, door foto’s te plaatsen van homo’s en lesbiennes met de titel “Hang ze op!”. Inmiddels is in mei 2011 de doodstraf uit het Oegandese wetsvoorstel geschrapt. Echter, het gevaar dat het parlement de anti-homowet alsnog goedkeurt blijft bestaan. Het werk van groepen als de ‘Uganda Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law’ is daarom van blijvend belang.

TrainingsprogrammaNaast het financieel steunen van de Oegandese coalitie en andere partners, draagt Hivos bij aan de strijd voor homorechten met een grootschalig trainingsprogramma voor homoactivisten in Tanzania, Oeganda en Kenia.

In Oost-Afrika komen groepen lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en transseksuelen op voor hun rechten in een omgeving die vijandig tegenover hun seksuele voorkeur staat. Vaak krijgen ze  vanwege het werk dat ze doen te maken met geweld en bedreigingen. Hivos heeft daarom in juni dit jaar samen met de partners EASUN uit Tanzania en UHAI uit Kenia een driejarig programma opgezet om 25 van deze bewegingen sterker te maken en met elkaar te verbinden. Met het programma wordt de capaciteit en weerbaarheid van homoactivisten vergroot, waardoor zij zich beter kunnen inzetten voor acceptatie en bescherming van homo’s en lesbiennes.

Meer over Hivos en homorechten in Oost Afrika lees je hier.

Foto: Flickr/Todd Huffman

Lees ook