Hivos Linkis project: Op pad met Jimmy the Man

1 februari, 2010

Hardwerkende barkeeper
Het begon twee jaar geleden in een hostel in Nicaragua. Twee Nederlandse jongens, Daan Spits en Jaap van ’t Kruis, ontmoeten de hardwerkende, vloeiend Engels sprekende barkeeper Jimmy. Jimmy werkt keihard van 7 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends. Niet alleen omdat hij zichzelf moet onderhouden, maar ook zijn familie. Daan en Jaap, de oprichters van de Solotrekkers, besluiten hem te helpen. Door hem te helpen bij het verwezenlijken van zijn grote droom: het opzetten van Jimmy’s eigen tourbedrijf in zijn stad Granada.

Het begin …
Deze hulp begint allereerst met het lanceren van de website www.jimmythemantours.com. Niet alleen om bekendheid te verkrijgen, maar ook om publiciteit en donaties te genereren. Om bijvoorbeeld Jimmy’s rijlessen, opleiding, computer en zijn eigen computer te betalen Maar ook een truck aan te schaffen om nabijgelegen gebieden samen met de toeristen te bezoeken.

Steunen voor lokale bevolking
Want niet alleen wordt Jimmy op deze manier geholpen. Ook de lokale bevolking in Nicaragua kan profiteren van de reisorganisatie in Nicaragua. Zo is er vlak in de buurt van Granada gemeenschap UCA Tierra y Agua met meer dan 100 boerenfamilies. Een prachtige omgeving, maar nog niet tot nauwelijks ontdekt door toeristen. Jimmy neemt ze hier wel mee naar toe en zo profiteren lokale inwoners ook van het duurzame toerisme. Een goede zaak, gezien het feit dat in Nicaragua de meeste reisorganisaties in buitenlandse handen zijn.

De Solotrekkers
De Solotrekkers bereiken door Jimmy The Man Tours twee dingen: Jimmy helpen en de lokale bevolking steunen. Hun motto is dan ook ‘helping people in developing countries to become selfemployers.’ Want door mensen leren zelfstandig te ondernemen en te helpen, stimuleer je individuele, sociale en economische groei in ontwikkelingslanden.

Jouw hulp is nodig
Voor deze hulp is geld en steun nodig. En dat geld en die steun zijn voor een groot gedeelte afkomstig van mensen uit de hele wereld. Zo kunnen bezoekers een donatie geven op de site van Jimmy The Man, of op de sites van PIFworld en de 1% Club. Op de site van www.jimmythemantours.com kunnen bezoekers weer de vorderingen van de Jimmy The Man organisatie bijhouden in de vorm van een tweemaandelijks journaal dat wordt gepresenteerd door Daan, Jaap én Jimmy.

Can we make it happen?
Een succesvolle formule, want in de afgelopen twee jaar heeft Jimmy zijn rijbewijs behaald, zijn opleiding afgemaakt, een computer, een kantoor en zelfs de truck om toeristen mee te vervoeren. De eerste toeristen heeft gids Jimmy al begeleid. En de boekingen blijven binnen komen. Geheel volgens het motto van Jimmy The Man: ‘One dream, one Nicaraguan, two dutchies & you! Can we make it happen?’ Yes we can.

Meer info:
>> Jimmy The Man Tours
>> Solotrekkers Foundation
>> UCA Tierra y Agua

Lees ook