Hivos kunstenaars op de Biënnale

5 juni, 2013

Winter in Centraal-AziëHet jonge curatoren-duo Ayatgali Tuleubek (27) en Tiago Bom (26) – misschien wel de jongste curatoren ooit op de Biënnale van Venetië – namen het gedicht "Winter" door de Kazachse Abay, als metafoor voor de huidige sociale, politieke en culturele klimaat in Centraal-Azië waar alles lijkt te zijn bevroren in een eeuwige winter. Kunstwerken van zeven zeer jonge kunstenaars uit Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kazachstan, verkennen, door middel van poëzie en metaforen, waarom de Lente (die staat voor verandering) niet in deze landen doordringt en wanneer die zal komen. Ook wordt poëzie gebruikt als instrument voor vrijheid van meningsuiting  en om uiting te geven aan kritiek zonder bang te hoeven zijn voor  (soms gewelddadige) sancties.

Pirate CinemaOok is Ehsan Fardjadniya aanwezig op de Biënnale. De kunstenaar en activist komt oorspronkelijk uit Iran maar is nu gevestigd in Amsterdam. Het Hivos Cultuurfonds steunt zijn nieuwste project Pirate Cinema: een fiets installatie die energie genereert voor filmvoorstellingen. Pirate Cinema is onderdeel van het Malediven Paviljoen. Tijdens de zomermaanden wordt het project ook in Nederland gepresenteerd en zal de Pirate Cinema te zien zijn op het Magneet Festival en bij Roest, een creatieve ruimte in Amsterdam.

Hivos en CultuurAl meer dan 15 jaar ondersteunt het Hivos Cultuurfonds de hedendaagse kunst & cultuur sector. Voor Hivos zijn  kunst en cultuur  essentieel voor een duurzame ontwikkeling  wereldwijd. Kunst en cultuur stimuleren de verbeelding, het kritisch denken en draagt bij aan maatschappelijk debat.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer