Hivos krijgt adviesrol in VN-raad

16 december, 2010

De status biedt Hivos de mogelijkheid om deel te nemen in openbare vergaderingen van de Verenigde Naties. Ook kunnen schriftelijke verklaringen worden ingediend. Bovendien mag Hivos op deze bijeenkomsten worden vertegenwoordigd door eigen stafmedewerkers, door partnerorganisaties of specialisten uit eigen netwerken.

ECOSOC
Het gaat om deelname in ECOSOC, het platform dat NGO’s sinds 1946 een rol geeft in VN vergaderingen. Er zijn veel functionele commissies die onderdeel uitmaken van ECOSOC. Voorbeelden zijn de Mensenrechtencommissie en de commissie voor de Status van de Vrouw. Andere ECOSOC commissies waar Hivos een actieve bijdrage aan wil leveren zijn de Mensenrechten-commissie en de Commissies voor Duurzame en Sociale Ontwikkeling.


De accreditatie is een belangrijke stap voor Hivos en haar partnerorganisaties. Het biedt de mogelijkheid om in officiële VN organen lobby te voeren rond thema’s die voor Hivos belangrijk zijn, zoals mensenrechten en in het bijzonder vrouwenrechten en homo-emancipatie.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer