Hivos krijgt adviesrol in Economische en Sociale Raad Verenigde Naties

2 februari, 2010

De status, die in juli officieel van kracht wordt, biedt Hivos de mogelijkheid om deel te nemen in openbare vergaderingen van de Verenigde Naties. Ook kunnen schriftelijke verklaringen worden ingediend. Bovendien mag Hivos op deze bijeenkomsten worden vertegenwoordigd door eigen stafmedewerkers, door partnerorganisaties of specialisten uit eigen netwerken.

 

De accreditatie is een belangrijk moment voor Hivos en haar partnerorganisaties. Het biedt de mogelijkheid om in officiële VN organen beleid te beïnvloeden. Hivos zal zich inzetten voor moeilijke thema’s zoals de criminalisering van homoseksualiteit in ontwikkelingslanden. Bij de Commissie Status van Vrouwen zal Hivos zich inzetten voor het uitvoeren van internationaal overeengekomen afspraken over gelijke rechten voor mannen en vrouwen en het beschikbaar stellen van noodzakelijke budgetten daarvoor.

 

Er zijn veel functionele commissies die onderdeel uitmaken van de ECOSOC mogelijk. Voorbeelden zijn de Mensenrechtencommissie, de commissie Status van de Vrouw, de commissie voor Duurzame Ontwikkeling en de commissie voor Sociale Ontwikkeling. Hivos gaat aan het werk van deze commissies een actieve bijdrage leveren.

 

In juli komt de Sociale en Economische Raad bijeen en zal het advies van het Comité voor NGO’s officieel bekrachtigd worden.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer