Hivos internetactie slaat over naar België

29 augustus, 2011

Hivos moest overstappen naar een nieuwe server om de stroom van bezoekers te kunnen blijven bedienen; op piekmomenten werden per uur gemiddeld 11.000 filmpjes bekeken. Dit weekend kwam meer dan de helft van alle webbezoekers uit België. Vlaamse creativiteit leidde onder meer tot de Torenpoeper en Het politieke circus. Volg alle reacties ook op twitter #ondertiteldetiran.

Deelnemers aan Ondertitel de tiran spreken zich uit tegen censuur door onderdrukkers te parodiëren (en daarmee in feite te censureren). ‘De actie is een middel om Nederlanders te betrekken bij veranderingsgezinde krachten in met name het Midden-Oosten en Afrika’, zegt Manuela Monteiro, algemeen directeur van Hivos, ‘en dat lukt op deze manier.’

Ook beoogt Hivos een aanzet te geven tot discussie over de razendsnelle ontwikkelingen in de Arabische wereld. Hoe kansrijk zijn democratische krachten, hoe kansrijk de ruimte voor andersdenkenden en meer politieke participatie van vrouwen?  

De actie is een onderdeel van de campagne Sterker met een Stem, waarmee Hivos aandacht vraagt voor de inspanningen van activisten, kunstenaars, bloggers en burgers in het Midden-Oosten, oftewel zij die niet zonder risico demonstreren voor meer vrijheid, gerechtigheid en welvaart.

De webactie blijft anderhalve maand online. Uit alle inzendingen zal Hivos een shortlist samenstellen. Vervolgens is het aan een onafhankelijke en deskundige jury om het beste filmpje te kiezen. Er is ook een publieksprijs; criterium vormt de meeste Facebook ‘likes’. In beide categorieën zijn er prijzen te winnen. De inzender van het beste ondertitels zal op 14 september op de Nacht van de Dictatuur in Den Haag worden bekend gemaakt.

 

Lees ook