Hivos en Sawadee op reis naar een duurzame wereld

9 januari, 2012

Op Sumba wonen 650.000 mensen die grotendeels in armoede leven. Zij hebben nauwelijks tot geen beschikking over gas en elektriciteit. Koken doen veel mensen op houtvuur: duur, ongezond en slecht voor het milieu. De donaties die via Sawadee Reizen binnenkomen worden daarom besteed aan de bouw van biogasinstallaties. Die maken het mogelijk voor Sumbanezen om te koken en hun woningen te verlichten door middel van biogas, afkomstig van de mest van hun eigen vee. Ook bespaart biogas hen geld, omdat ze geen brandhout of petroleum hoeven te kopen. “Een biogasinstallatie maakt een enorm verschil. Vrouwen hoeven niet meer in de rook te koken, kinderen hoeven minder hout te halen en kunnen ’s avonds bij het licht van een biogas lamp huiswerk maken,” zegt Eco Matser, klimaatspecialist bij Hivos.

Een biogasinstallatie voor één gezin kost 1.000 euro. Sawadee Reizen doneert bij de start van de samenwerking twee biogasinstallaties en legt bij elke biogasinstallatie die mogelijk wordt gemaakt door haar klanten 100 euro bij. “Sawadee doet graag iets terug voor de mensen en landen die wij bezoeken. Wij hebben dit unieke project uitgekozen om actief te ondersteunen omdat wij vinden dat reizen en duurzaamheid hand in hand moeten gaan,” aldus Floris Fluitsma, directeur Sawadee Reizen.

Expeditie Sumba, the quest for an Iconic Island In juni 2012 reist een team van vijf ontdekkingsreizigers tien dagen naar Sumba. Deze avonturiers doen live verslag vanuit Sumba over het leven met en zonder toegang tot energie. Vier expeditieleden worden via een Facebookactie geselecteerd door Hivos. Omdat Sawadee haar klanten de kans wil geven om zelf te zien wat er met de donaties gebeurt, komt het vijfde expeditielid via Sawadee Reizen. Iedereen die tussen 1 januari en 31 maart 2012 een reis boekt en doneert, maakt daarom kans om mee te gaan naar Sumba. De kosten van het 5e expeditielid worden betaald door Sawadee Reizen.

Klik hier voor meer informatie over Sumba.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer