Responsive image

Hivos en Fairphone slaan handen ineen tegen kinderarbeid

11 oktober, 2018

Wist je dat er goud verstopt zit in je smartphone? Goud is een onmisbaar onderdeel in veel elektronische apparatuur, maar het winnen ervan gaat vaak gepaard met conflicten, gevaarlijke arbeidsomstandigheden, schade aan het milieu en kinderarbeid. Daarom werkt Fairphone voor hun eerlijke smartphone aan het verbeteren van de goudwinning. Hivos heeft een succesvolle trackrecord in het bestrijden van kinderarbeid. De twee partijen bundelen nu hun krachten om kinderarbeid in de goudindustrie een halt toe te roepen. 

Wij willen laten zien dat er een betere manier mogelijk is: samen gaan we hard aan de slag om kinderarbeid in Oeganda te verminderen en te voorkomen. Van elke verkochte Koraalrood case of Fairphone 2 gaat respectievelijk 10 en 30 euro naar positieve maatschappelijke maatregelen tegen kinderarbeid. Hierdoor kunnen we nog meer kinderen helpen en langdurige veranderingen werkelijkheid laten worden.

Met de opbrengsten steunen we de lokale organisatie Environmental Women in Action for Development (EWAD). Die maakt het mogelijk om kinderen in Oeganda van 16 en 17 jaar een beroepsopleiding aan te bieden, zodat ze niet langer in goudmijnen hoeven te werken.

Stop Kinderarbeid

Met de coalitie Stop Kinderarbeid werkt Hivos samen met lokale organisaties in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die zich inzetten om álle kinderen uit het werk te halen en naar school te krijgen. Zo hebben we in de afgelopen jaren over de hele wereld kinderarbeidvrije zones mogelijk kunnen maken: gebieden waar inwoners ervan overtuigd zijn dat kinderarbeid moet verdwijnen én daartoe de nodige maatregelen nemen. In Afrika gaan daardoor nu meer dan 43,000 kinderen naar school in plaats van aan het werk.

Meedoen

Wil je ook bijdragen aan het tegengaan van kinderarbeid? Ga naar de webshop van Fairphone en koop de Fairphone 2 of het Koraalrode hoesje voor je telefoon.

Ik doe mee

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer