Hivos-directeur Manuela Monteiro tweede op lijst machtigste vrouwen – Goede Doelen

21 oktober, 2009

Top 10 – Goede Doelen
De eerste plek op de lijst in de sector Goede Doelen wordt ingenomen door Adriana Esmeijer (1966), directeur-bestuurder van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Tweede is Manuela Monteiro (1950). Zij is sinds 2002 directeur/bestuurder van ontwikkelingsorganisatie Hivos, het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking. Monteiro is ook lid van het bestuur van Wotro (onderzoek op het gebied van ontwikkelingszaken van NWO), lid van de raad van advies van MDF Training & Consultancy, lid van de zuid-noordcommissie van de Partij van de Arbeid en van de visitatiecommissie culturele antropologie. Ze is geboren Portugese, studeerde Engels en Duits in Lissabon en studeerde af in de niet-westerse sociologie aan de VU in Amsterdam.

Edith Snoey
Ook Edith Snoey (1956), lid van de Raad van Toezicht van Hivos, is vertegenwoordigd in de Top 100. Zij staat als vijfde genoteerd in de sector Openbaar Bestuur. Snoey is sinds januari 2005 de eerste vrouwelijke voorzitter van de AbvaKabo FNV, bond voor de publieke sector. Die telt ruim 350.000 leden. Snoey vertegenwoordigt de FNV in de SER en zit in het bestuur van de PSI (de internationale vakbond voor de publieke sector).

De Opzij Top-100
De Opzij Top-100 is samengesteld door de redactie in samenspraak met deskundigen en een jury. De jury bestaat uit prof.dr. Yvonne Benschop, hoogleraar organizational behaviour aan de Radboud Universiteit Nijmegen, prof.dr. Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie in Nijmegen, Bercan Günel van Woman Capital, Mirjam van Tiel van Women on Top en de Argumentenfabriek en Opzij-hoofdredacteur Margriet van der Linden.

Bekijk hier de lijst

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer