Heibel met de buren in Metropolis

29 februari, 2012

Herrie en gestamp
Geluidsoverlast is natuurlijk het bekendste twistpunt tussen buren. Lyudmila in haar oude Sovjetflat kan daar over meepraten. In een appartement waar de muren maar drie centimeter dik zijn en je zoontje daardoor onbedoeld leert vloeken van de buurman, wil je geen experimentele theatergroep als onderburen hebben. Gelukkig heeft Lyudmila zo haar Moskouse mannetjes om dit op te lossen.Ook in Nederland vonden we herrieschoppers. Dennis en Willy uit Den Haag luisteren graag muziek op vol volume, maar dat is niks vergeleken met het gestamp van de kinderen die boven hen wonen. De oude vloer van de bovenburen is echt hard aan vervanging toe, maar in afwachting daarvan moet Willy wel aan de kalmeringspillen.
Hutje mutje
Waar je je in Nederland nog een schutting kunt plaatsen om je buren te ontwijken, is daar in Mathare geen sprake van. In deze overvolle sloppenwijk in Kenia vechten buurvrouwen Adhiambo en Mary zelfs over de wasknijpers. Maar wat wil je in een dichtbevolkt gebied waar geen riolering, elektriciteit of politie is? Probeer je buur daar maar eens te vriend te houden.

Heibel met de buren in Metropolis. Donderdag 1 maart om 21.00 uur op Nederland 3. Presentatie: Stef Biemans. Metropolis is er op Nederland 3 maar ook online, want alle reportages vanuit de wereld zijn in hun geheel te bekijken op www.metropolistv.nl.
Metropolis komt tot stand in samenwerking met Hivos en de European Cultural Foundation.

Lees ook

 • ‘Nashville’-verklaring sluit mensen willens en wetens uit

  07/01/2019

  De zogenaamde Nashville verklaring lijkt uit een ander tijdperk te komen en is een vrijbrief om LHBTI’s te discrimineren en buiten te sluiten.

  Lees meer

 • Zonder vrouwen geen vrede

  21/12/2018

  De Syrische Rajaa Altalli is een vrouwenrechtenactiviste in hart en nieren. Ze doet haar werk vol overgave, omdat ze de dringende noodzaak voelt. Makkelijk is dat niet, in een land waar sinds 2012 een verwoestende burgeroorlog woedt.

  Lees meer

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer