Hanaa Edwar Arabische Vrouw van het Jaar 2013

26 november, 2013

Ze kreeg deze prijs voor haar uitzonderlijke werk, haar moed en haar successen op het gebied van gender-gelijkheid en vrouwenrechten in Irak en haar inzet om vrouwen te stimuleren deel te nemen aan het maatschappelijk en politieke leven. Hanaa Edwar is secretaris-generaal van de Al-Amal Association, één van de belangrijkste partners van Hivos in Irak.

Trotse ArabierenDe Arab Woman of the Year prijs is één van de negen Awards die het Takreem Initiatief dit jaar uitreikt. Zo zetten zij uitzonderlijke prestaties van mannen en vrouwen op het gebied van cultuur, onderwijs, wetenschap, milieu, sociaal-maatschappelijke vooruitgang en economie in de spotlights. Dit allemaal onder het motto: Maak 350 miljoen Arabieren trots.

De UitreikingHet Takreem Initiatief is gevestigd in Beiroet en is opgericht door de Libanese media- en televisie producer Ricardo Karam. De leden van de internationale selectieraad voor de prijzen van dit jaar waren onder andere dr. Hanan Shaarawi (Palestina), dr. Laila Sharaf (Jordanië), dr. Noha Hujaylan (Saoedi Arabië), Sheikha Paula Al-Sabah (Koeweit), dr. Lakhdar Brahimi (Algerije), schrijver Marc Levy (Frankrijk), en de Egyptische zakenman Mohammed Mansour. De uitreiking vond bij het Arabische Wereld Instituut in Parijs plaats.

Een oude bekendeHivos werkt al een decennium samen met de Irakese Al-Amal Association. Hivos en Al-Amal zijn onlangs begonnen met twee ambitieuze programma’s die allebei het hele land bestrijken. Eén van beide, het Women Power in Politics Programma, ondersteunt vrouwen bij het voeren van succesvolle verkiezingscampagnes en bij het deelnemen aan het politieke leven. Het andere programma richt zich op capaciteitsontwikkeling van het maatschappelijk middenveld, met name op het gebeid van mensenrechten- en vrouwenrechten.

Marcel van der Heijden, internationaal programmamanager van deze twee programma’s en werkzaam bij Hivos, verklaarde: “Hanaa Edwar verdient die prijs. Zij is één van de meest opmerkelijke en inspirerende vrouwen die ik ken. Ik ben blij voor haar en haar collega’s, en om eerlijk te zijn ben ik zelf ook trots.”

Foto: all rights reserved Takreem Initiative

Lees ook