Halabja Girls United

16 juni, 2014

Problemen zoals vrouwenbesnijdenis, uithuwelijking en huiselijk geweld laten zich moeilijk bestrijden. Voetbal is niet alleen een sportieve uitlaatklep voor de meisjes en vrouwen in Halabja. Als team kunnen ze gezamenlijk een vuist maken voor hun positie. Zo strijden ze met de slogan “you can’t beat me” tegen geweld in huis. In Iraaks Koerdistan werd in 2011 wet nummer 8 aangenomen die huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen verbiedt. Omdat de praktijk weerbarstig is pleit het damesteam voor krachtige handhaving van deze wet.

Steeds meer meisjes in de regio sluiten zich aan bij voetbalteams. Voor de 12-jarige Dastan, topscoorder van haar team in Halabja, is het recht om te kunnen sporten direct verbonden met het recht om vrij van onderdrukking en geweld te kunnen opgroeien. Na de uitbarsting van voetbalplezier in Brazilië wil Hivos damesteams in Nederland mobiliseren om damesteams in Halabja, Kalar, Raniah en Penjween te steunen. Wil je nu al meer weten? Neem contact op met webredactie@hivos.nl

Lees hier hoe Wadi en Hivos damesteams in Iraaks Koerdistan steunen.

Foto’s: copyright Wadi

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer