Responsive image
07-10-2015 to 10-2015 Tambuzi flower Farm, Kenia, photo and copyright Leonard Fäustle

Goede arbeidsomstandigheden effectief middel in de strijd tegen aids

9 november, 2017

Vrouwelijke werknemers in de Afrikaanse bloemenindustrie hebben een verhoogde kans op het krijgen van hiv en aids. Met het Hivos-programma Women@Work werken we aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van deze vrouwen en hebben we speciale aandacht voor het voorkomen van besmetting met hiv. Op 1 december – Wereld Aids Dag – vertellen we erover op het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in Amsterdam.

De Women@Work-campagne is gestart in 2011 en richt zich op vrouwen die werken in wereldwijde productieketens, zoals de bloemenindustrie. Meer dan 70 procent van de werknemers in de bloemenindustrie is vrouw. Zij zijn vaak heel jong, meestal ongeschoold en een groot deel is alleenstaande moeder.

Niet genoeg betaald

In de bloemenindustrie worden elementaire arbeidsrechten veelvuldig geschonden. Zo krijgen veel vrouwen die de bloemen plukken en verwerken lang niet genoeg betaald om te kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften en dat van hun gezin. Ze hebben vaak een tijdelijk contract, geen recht op ziekte- en zwangerschapsverlof en worden regelmatig blootgesteld aan pesticiden. Ook is seksueel misbruik een veelvoorkomend probleem. Leidinggevenden zijn veelal mannen die misbruik kunnen maken van hun positie.

De slechte werkomstandigheden waarmee deze vrouwen geconfronteerd worden maakt ze kwetsbaarder om besmet te worden met het hiv-virus. Door seksueel misbruik zijn zij sneller het slachtoffer van hiv en aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen, maar ook door hun positie als vrouw – met minder toegang tot gezondheidszorg, tot elementaire arbeidsrechten en door discriminatie.

Blooming Workplaces

Met de Women@Work-campagne richtte Hivos in Oeganda het ‘Blooming Workplaces and Communities’-project op, gefocust op de bloemenkwekerijen. Het project is gericht op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het beleid in deze werkplekken om hiv en aids te voorkomen en aan te pakken. Daarnaast wordt de kennis over hiv en aids vergroot en de houding ten aanzien van mensen die zijn besmet positief beïnvloed.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer