Gezocht: avonturiers voor Expeditie Sumba

20 april, 2013

Met Expeditie Sumba wil Hivos Nederlanders betrekken bij haar initiatieven op Sumba, een eiland dat rijk is aan tradities, maar economisch arm is. Sinds 2010 werkt Hivos samen met Sumbanezen, overheden en bedrijven om zo binnen tien jaar het eiland te voorzien van 100% duurzame energie. Energie die nodig is voor de ontwikkeling van Sumba.
 
Avonturier en reporterVoor de komende editie van Expeditie Sumba zoekt Hivos een avonturier en een reporter. Met avonturier wordt iemand bedoeld die tegen een stootje kan, nergens bang voor is en van flink wat actie houdt. De reporter ziet overal verhalen in en weet deze om te zetten naar scherpe teksten, sprekende foto’s of pakkende video’s. Om kans te maken om voor Hivos naar Sumba te gaan, kunnen geïnteresseerden een tekst, foto of filmpje indienen om daarmee overtuigend aan te tonen dat hij of zij dé ideale kandidaat is. Kandidaten posten hun inzending op de Expeditie Sumba Facebook pagina waar vrienden hen aan kunnen bevelen. De beste inzendingen worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek waarna de winnaars worden geselecteerd.

Iconic Island SumbaHivos is in 2010 gestart met het ambitieuze plan om Sumba binnen tien jaar te voorzien van 100% duurzame energie. Het Indonesische eiland Sumba zou daarmee een wereldwijd voorbeeld moeten worden. Een groot deel van de 650.000 Sumbanezen behoort tot de miljarden mensen op deze wereld dat niet beschikt over toegang tot (schone) energie. Ze koken op hout, licht komt van olielampjes of petroleum en als ze al elektriciteit hebben, komt die stroom vaak van generatoren die draaien op dure diesel.

Nu, twee jaar na de start van ‘Iconic Island Sumba’, ziet de energietoekomst van Sumba er een stuk zonniger uit. De eerste bewoners profiteren al van schone stroom van zonnepanelen en uit waterkracht. Tientallen vrouwen koken op schoon biogas. Elektriciteit wordt steeds vaker opgewekt uit waterkracht en plannen voor een grote windmolen langs de kust liggen klaar. Hivos laat zien dat toegang tot 100% duurzame energie voor iedereen is weggelegd. “Als we dit voor elkaar krijgen op het straatarme, geïsoleerde Sumba, dan kan het overal!” ,aldus klimaatspecialist van Hivos Eco Matser.

Luister naar Eco Matser. Hij vertelt over Expeditie Sumba in het radioprogramma Vroege Vogels.

Lees ook