Responsive image
Foto: Hivos People Unlimited

Geweld tegen mensenrechtenorganisaties in Oeganda stijgt

30 mei, 2016

Hivos wil dat de Oegandese regering een onafhankelijk onderzoek instelt naar een recente reeks aanvallen tegen mensenrechtenorganisaties, in het bijzonder de gewelddadige inbraak in het kantoor van het Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF).

Vorige week was het weer raak in Kampala. Een aantal nog ongeïdentificeerde personen brak in in het kantoor van de bekende Oegandese mensenrechtenactivist Adrian Jjuuko. De bewaker van dienst werd doodgeslagen. De inbrekers hadden het voorzien op papieren dossiers; computers en andere waardevolle spullen lieten ze staan.

Aanvallen op mensenrechtenorganisaties in Oeganda nemende laatste tijd weer toe en lijken vooral gericht tegen degenen die opkomen voor homorechten. Hivos is zeer bezorgd over de impact van dit geweld, dat geen ander doel lijkt te hebben dan het intimideren van de betreffende organisaties en de personen die er werken, en het aanjagen van angst. Zorgelijk is ook dat dergelijke gevallen van geweld en intimidatie onopgelost blijven. Het is niet vreemd dat het wantrouwen van mensenrechtenorganisaties jegens de staat, die tekort schiet in haar plicht ook hen te beschermen, zo slechts toeneemt.

Hivos heeft de Oegandese autoriteiten opgeroepen om onmiddellijk onafhankelijk onderzoek te doen naar de inval in het kantoor van de HRAPF en andere recente gevallen. De daders moeten worden opgespoord en berecht.

VN mensenrechtentoets

Dit najaar zal de VN de Oegandese mensenrechtensituatie weer onder de loep nemen als onderdeel van een periodieke toetsing. Na de laatste toets, vijf jaar geleden, nam Oeganda een aantal aanbevelingen over om bepaalde wetten aan te passen aan internationaal rechterlijke standaarden. De praktijk laat echter zien dat Oeganda in een aantal gevallen eerder het omgekeerde heeft gedaan, namelijk wetten heeft ontworpen die de vrijheid van haar burgers inperkt. Kortom, Oeganda moet gehouden worden aan haar beloftes.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer