Geweld tegen LGBT’s op de kaart

27 februari, 2014

“Ik had geen keuze. Ze dreigden om mijn familie of mijn carrière te beschadigen. We gingen naar de dichtstbijzijnde pinautomaat, en ik gaf hen 230 dollar die nog op mijn rekening stond. Ik stond te rillen van de angst”, meldt een anoniem Keniaans slachtoffer van afpersers die het gemunt hebben op de LGBT-gemeenschap in het land.

Om dergelijke misstanden in kaart te brengen en tegen te gaan, is de website Utunzi in het leven geroepen. Via dit platform kunnen Keniaanse  LGBT’s informatie delen, melding maken van gevaren en misbruik documenteren. Ook via sms kunnen slachtoffers meldingen insturen. De gegevens die op deze manier worden verzameld, worden gebruikt bij onderzoeken naar trends en de aard van de incidenten.

“Formele kanalen om dergelijke ervaringen te delen ontbraken. Keniaanse LGBT-organisaties wisselden nog weinig informatie uit over de incidenten die zij signaleren, en maatregelen om hier het beste tegen op te treden”, stelt Angus Parkinson, coördinator van Utunzi.  Een centraal systeem waarmee hulp kan worden ingeschakeld voor slachtoffers was volgens Parkinson daarom broodnodig.

“Utunzi maakt gebruik van mapping tools die eerder werden ingezet om verkiezingen te monitoren in Kenia (Uchaguzi) en geweld tegen vrouwen in Egypte (Harrassmap). Hivos is ervan overtuigd dat het delen van informatie Kenia uiteindelijk een veiliger land zal maken voor de LGBT-gemeenschap ”, aldus Ruth Kimani, coördinator van het programma Seksuele, Reproductieve en Gezondheidsrechten.

Hivos steunt meer dan 50 organisaties in ontwikkelingslanden die zich inzetten voor de rechten van LGBT’s.

Foto: copyright Dai Kurukawa / EPA

Lees ook