Geweld tegen LGBT’s op de kaart

27 februari, 2014

“Ik had geen keuze. Ze dreigden om mijn familie of mijn carrière te beschadigen. We gingen naar de dichtstbijzijnde pinautomaat, en ik gaf hen 230 dollar die nog op mijn rekening stond. Ik stond te rillen van de angst”, meldt een anoniem Keniaans slachtoffer van afpersers die het gemunt hebben op de LGBT-gemeenschap in het land.

Om dergelijke misstanden in kaart te brengen en tegen te gaan, is de website Utunzi in het leven geroepen. Via dit platform kunnen Keniaanse  LGBT’s informatie delen, melding maken van gevaren en misbruik documenteren. Ook via sms kunnen slachtoffers meldingen insturen. De gegevens die op deze manier worden verzameld, worden gebruikt bij onderzoeken naar trends en de aard van de incidenten.

“Formele kanalen om dergelijke ervaringen te delen ontbraken. Keniaanse LGBT-organisaties wisselden nog weinig informatie uit over de incidenten die zij signaleren, en maatregelen om hier het beste tegen op te treden”, stelt Angus Parkinson, coördinator van Utunzi.  Een centraal systeem waarmee hulp kan worden ingeschakeld voor slachtoffers was volgens Parkinson daarom broodnodig.

“Utunzi maakt gebruik van mapping tools die eerder werden ingezet om verkiezingen te monitoren in Kenia (Uchaguzi) en geweld tegen vrouwen in Egypte (Harrassmap). Hivos is ervan overtuigd dat het delen van informatie Kenia uiteindelijk een veiliger land zal maken voor de LGBT-gemeenschap ”, aldus Ruth Kimani, coördinator van het programma Seksuele, Reproductieve en Gezondheidsrechten.

Hivos steunt meer dan 50 organisaties in ontwikkelingslanden die zich inzetten voor de rechten van LGBT’s.

Foto: copyright Dai Kurukawa / EPA

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer