Geniet van de Hivos Online Series

19 december, 2014

Samen met het Hubert Bals Fonds wil Hivos filmmakers over de hele wereld een stem geven. Een stem die ons de ene keer kwaad maakt over het heden en de andere keer laat dromen over de toekomst. Een stem die verhalen vertelt die verteld moeten worden. Om taboes de doorbreken, de waarheid te zeggen.

Zaterdag 20 en zondag 21 december 2014Op zaterdag 20 december en 21 december kon je genieten van Fat Shaker (Iran). Een ongewone film uit een bijzonder land. De absurde beelden in deze film bieden een opmerkelijk kijkje in de keuken van Iran. De ruimte voor afwijkende meningen en nieuwe geluiden is beperkt in Iran. Filmmakers spelen onmiskenbaar een rol om dit te veranderen.

In IranMensenrechten worden dagelijks geschonden in Iran. Hivos partners zoeken de grenzen op van wat toelaatbaar is. Zo zet Justice for Iran zich in voor documentatie van vrouwenrechtenschendingen zodat de daders vervolgd kunnen worden en de regering verantwoordelijk gehouden wordt.

Omdat in Iran homoseksualiteit verboden is moeten mannen en vrouwen soms een geslachtsoperatie ondergaan om sociaal geaccepteerd te worden en bij hun geliefde te kunnen zijn. Mensenrechtenactiviste Shadi Amin vecht tegen deze sekse-operaties door het anti-homo fatwa.

BijsmaakDe Amerikaanse tv-kok Anthony Bourdain nam ook een kijkje in de Iraanse keuken. Kijk hier wat hij te zeggen heeft over het land van de geheime recepten. Een wrange bijsmaak: een van de journalisten die heeft meegewerkt aan deze productie zit sinds 22 juli zonder bekende aanklacht in de cel.

Zaterdag 27 en zondag 28 december 2014Zimbabwe van Darrell James Roodt was 48 uur gratis beschikbaar op het IFFR  YouTubekanaal. Zimbabwe werd gesteund door het Hubert Bals Fonds voor post-productie in 2007.  Schrijnend en actueel drama over illegale arbeidsmigratie vanuit  Zimbabwe naar Zuid-Afrika. Door de ogen van een negentienjarig  weesmeisje laat regisseur Roodt zien dat grensbewoners niet veel keus  hebben.

De economie van Zimbabwe ligt in puin, er is praktisch geen baan te vinden. Niet voor niets zijn in de loop der  jaren miljoenen Zimbabwanen de grens overgestoken naar buurland Zuid-Afrika. Zo ook de hoofdpersoon van de film, het negentienjarige  meisje ‘Zimbabwe’.

De zieke en bejaarde dictator Mugabe sluit 2014  af met een zelf aangericht politiek slagveld om zijn positie te  verstevigen. Geruchten dat hij zou aftreden werden beantwoord door zijn  rivalen hardhandig aan de kant te zetten en zijn vrouw ‘Gucci Grace‘  naar voren te schuiven.  Mugabe verwierf bovendien het alleenrecht om  zijn vice-presidenten en opvolgers te benoemen. Hivos kent de grillen  van Mugabe. Ons regiokantoor in Harare steunt al sinds 1988 NGO’s en  vakbonden die moeten balanceren op de dunne lijn tussen het  onbestaanbare en het net-geoorloofde.

Samen met vakbonden en  mensenrechtenorganisaties strijdt Hivos tegen misstanden op de  arbeidsmarkt in de regio. Bijvoorbeeld om de achtergestelde  rechtspositie van migranten zoals het hoofdpersonage uit de film te  verbeteren. En de aanpak van machtsmisbruik en geweld tegen vrouwen op  de werkvloer. Ook werkt Hivos in Zimbabwe samen met haar partners aan  een gebiedsgerichte aanpak om kinderarbeid te verbannen in Zimbabwe.

n 2014 overleed kunsticoon en vrijheidsstrijder Paul Brickhill.  Via onder meer het Book Café liet Brickhill zien hoe de beperkte marges  voor vrijheid in Zimbabwe kunnen worden opgerekt. Hivos steunt het  programma van Pamberi Trust, de moederorganisatie van het Book Café, al  langer dan een decennium.

Om kleinschalige boeren te ondersteunen bouwt Hivos partner eMkambo aan een indrukwekkend netwerk van mensen die kennis met elkaar delen.  De telefoonservice van eMkambo geeft antwoord op uiteenlopende vragen. Over dierenziekten, irrigatietechnieken, grondsoorten of parasieten  bijvoorbeeld. Meestal willen boeren weten waar de vraag naar hun  producten het grootst is.

Bekijk ook de serie Dwars door Afrika van Bram Vermeulen, mede mogelijk gemaakt door Hivos.

Zaterdag 2 en zondag 3 januari 2015 Op zaterdag 2 en 3 januari was de film Melaza (Cuba) beschikbaar op het YouTube kanaal van IFFR. Deze film speelt zich af in een gelijknamig Cubaans  dorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Hier moeten zwemleraar Aldo en  fabrieksarbeider Monica een piepklein huisje delen met hun dochter en  chagrijnige oma. En hoewel de Cubaanse staat beweert voor iedereen te  zorgen, moet de plaatselijke rumfabriek sluiten en worden zwemlessen  onmogelijk gemaakt. ‘Melaza’ laat zien hoe deze dappere geliefden het  hoofd boven water proberen te houden, tegen de achtergrond van het  prachtige Cubaanse platteland.

De veranderende relatie tussen Cuba  en de VS biedt nieuwe kansen voor opkomende filmmakers. Dankzij  versoepeld reisbeleid kunnen zij nu een groter publiek bereiken. Maar  hoewel regisseur Carlos Lechuga met zijn debuutfilm Melaza verschillende  internationale filmfestivals bezocht, waren de reacties in zijn  thuisland aanzienlijk minder enthousiast. Zo probeerde het nationale  filminstituut van Cuba te verhinderen dat de film tijdens een festival in Havana zou worden vertoond. De  politieke toon van Melaza schoot het instituut in het verkeerde keelgat.

Zaterdag 10 en zondag 11 januari 2015 De film Poor Folk van Midi Z was zaterdag 10 januari 2015 te zien. Poor Folk werd gesteund door het Hubert Bals Fonds  voor post-productie in 2012.

Midi Z is een van de grote beloften van  de Aziatische cinema. Een jaar geleden presenteerde hij in Rotterdam  Return to Burma, een tragikomische film over een straatarm land waar  alles om geld draait. Poor Folk borduurt hierop voort. De zus van  hoofdpersoon A-Hong valt in handen van mensensmokkelaars. Zelf reist hij  door naar Bangkok en begint een leven als hosselaar in de marge. Met  een andere illegale Birmees licht hij Chinese toeristen op en verkoopt  hij grondstoffen voor amfetamine aan zwaarbewapende gangsters. Als hij  eenmaal genoeg geld bij elkaar heeft om zijn zus vrij te kopen, loopt  het spoor naar de mensensmokkelaars dood. En dan komt hij in contact met  San Mei, het hoertje dat in ruil voor een beloofde verblijfsvergunning  bemiddelt voor de criminelen.

Poor Folk heeft alle ingrediënten van  een misdaadfilm, maar is vooral een verhaal over ontworteling en  vervreemding. In de lang gerekte totaalshots sudderen droefheid en  onverwachte humor constant onder het oppervlak.

Zaterdag 17 en zondag 18 januari 2015Op zaterdag 17 en zondag 18 januari 2015 kon je kijken naar de film Woman on fire looks for Water van Woo Ming Jin.

De  jonge Ah Fei woont in een klein vissersdorp, waar hij kikkers vangt en  verkoopt. Zijn vrijgezelle vader Ah Kau is visser. De oude man ziet zijn  dood naderen en gaat in een dorp in de buurt een vrouw opzoeken die  zijn grote liefde was, maar met wie hij indertijd niet getrouwd is. Zijn  zoon is verliefd op een meisje dat alleen iets met hem wil als hij meer  gaat verdienen.

De zoon gaat in een fabriek werken en komt voor een  dilemma te staan als zijn baas wil dat hij met diens dochter trouwt.  Terwijl de vader spijt heeft van een beslissing die hij in zijn jeugd  nam, lijkt zijn zoon eenzelfde vergissing te maken.

Regisseur Woo  Ming Jin, een van de grote Maleisische filmtalenten van het moment,  vertelt het verhaal met prachtige beelden van een authentiek  vissersdorp, met oog voor het verval ter plekke. Ming Jin (1976,  Maleisië) volgde een opleiding film- en televisieproductie in Californië  en werkte aan verschillende televisieshows en reclamefilms. Daarnaast  werkte hij als scenarioschrijver, cameraman en editor. Zijn  speelfilmdebuut maakte hij in 2006 met Monday Morning Glory. Zijn The  Second Life of Thieves (2014) is gerealiseerd met steun van het Hubert  Bals Fonds.

Lees ook