Geestelijk leiders prediken haat en agressie tegen homo’s in Kenia

15 februari, 2010

Dit weekend zijn in Mtwapa zes mensen door de politie gearresteerd. Tijdens meerdere demonstraties riepen geestelijke leiders op tot haat en geweld omdat een homohuwelijk zou worden voorbereid. Het gerucht was meteen aanleiding om homo’s op straat aan te vallen en te mishandelen. Niet alleen uit gelovige hoek klonk het homofobe geluid. Zelfs een voormalig parlementslid uit de regio deed een oproep om het heft in eigen handen te nemen.

In Kenia is homoseksualiteit tussen mannen in principe verboden. Maar het gebeurt niet vaak dat er aanhoudingen plaatsvinden. Het motief van de arrestaties is dan ook niet duidelijk. Volgens sommige getuigen, arresteerde de politie mensen om ze te beschermen. Anderen beweren dat de politie geïnstrueerd was om te arresteren op verdenking van homoseksualiteit.

Voor de veiligheid hebben LGBT organisaties uit de regio homo’s en lesbo’s opgeroepen het kustgebied tijdelijk te ontvluchten of onder te duiken. GALCK werkt samen met onder andere de Kenya Human Rights Commission om de situatie te verbeteren. Daarbij worden juridische stappen voorbereid tegen de religieuze leiders die aanzetten tot het geweld.

Meer info

>>Steun Hivos & homo-emancipatie
>>Meer partners en projecten in Kenia
>>Bestel het boek Urgency Required

Lees ook