Geestelijk leiders prediken haat en agressie tegen homo’s in Kenia

15 februari, 2010

Dit weekend zijn in Mtwapa zes mensen door de politie gearresteerd. Tijdens meerdere demonstraties riepen geestelijke leiders op tot haat en geweld omdat een homohuwelijk zou worden voorbereid. Het gerucht was meteen aanleiding om homo’s op straat aan te vallen en te mishandelen. Niet alleen uit gelovige hoek klonk het homofobe geluid. Zelfs een voormalig parlementslid uit de regio deed een oproep om het heft in eigen handen te nemen.

In Kenia is homoseksualiteit tussen mannen in principe verboden. Maar het gebeurt niet vaak dat er aanhoudingen plaatsvinden. Het motief van de arrestaties is dan ook niet duidelijk. Volgens sommige getuigen, arresteerde de politie mensen om ze te beschermen. Anderen beweren dat de politie geïnstrueerd was om te arresteren op verdenking van homoseksualiteit.

Voor de veiligheid hebben LGBT organisaties uit de regio homo’s en lesbo’s opgeroepen het kustgebied tijdelijk te ontvluchten of onder te duiken. GALCK werkt samen met onder andere de Kenya Human Rights Commission om de situatie te verbeteren. Daarbij worden juridische stappen voorbereid tegen de religieuze leiders die aanzetten tot het geweld.

Meer info

>>Steun Hivos & homo-emancipatie
>>Meer partners en projecten in Kenia
>>Bestel het boek Urgency Required

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer