Gaat Google voor groen?

Op 23 september presenteerde Google het plan om in de Eemshaven in Groningen een enorm datacentrum te bouwen. Een hyperefficiënte faciliteit die waarschijnlijk zal draaien op hernieuwbare energie, zo kondigt het internetbedrijf aan. Hivos hoopt dat Google deze mooie intentie waarmaakt, en hiermee een voorbeeld wordt binnen de energievretende datacentrum-sector.

Volgens de plannen van Google zal het nieuwe datacentrum – dat naar verwachting in 2017 operationeel zal zijn – jaarlijks ongeveer 960 gigawattuur(bijna een terrawattuur) aan energie verbruiken. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van bijna 400.000 huishoudens. De gehele Nederlandse datacentrum-sector gebruikte in 2012 ongeveer 1,6 terrawattuur aan stroom. Het nieuwe datacentrum van Google zal het totale energieverbruik van de sector dus aanzienlijk omhoog schroeven.

Groen of grijs?

Juist daarom zal de keuze van Google voor groene of grijze stroom volgens Hivos van essentieel belang zijn voor de toekomst van de sector. “Kiest het internetbedrijf ervoor om voornamelijk stroom af te nemen van steenkolencentrales, dan heeft dit een sterke stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg. Maar de keuze voor windenergie, bijvoorbeeld afkomstig van het nieuw te bouwen windmolenpark in de Waddenzee, zal leiden tot een veel kleinere CO2-voetafdruk”, zo stelt Hivos specialist Marieke Kragten.

Het huidige door Google gehuurde datacentrum in de Eemshaven wordt volgens het Greenpeace rapport Clicking Clean voor 24% gevoed door grijze stroom afkomstig van een steenkolencentrale. De overige 76% bestaat grotendeels uit elektriciteit opgewekt in gascentrales. Gelukkig is het beleid van Google sterk gericht op duurzaamheid, zo blijkt ook uit het Greenpeace rapport.

Op haar website meldt Google dat groene stroom bij voorkeur uit de omgeving van datacentra wordt afgenomen. Het geplande windmolenpark voor de kust van Ameland en Schiermonnikoog, dat de capaciteit moet krijgen om 785.000 huishoudens van energie te voorzien, zou ruimschoots tegemoet kunnen komen aan de energiebehoefte van Google.

Bovendien heeft Google in de Eemshaven 44 hectare aan land gekocht, waarvan slechts 15 hectare zal worden bebouwd. “Met de bouw van een windmolenpark op deze resterende grond zou Google een prachtig voorbeeld kunnen stellen voor de snel groeiende datacentrum-sector. Een unieke kans om deze branche, die bekend staat om haar enorme energieverbruik, te vergroenen”, aldus Kragten.