Ga met korting naar Africa in the picture in het Ketelhuis in Amsterdam

8 september, 2009

Crisis, what crisis’ is dit jaar het centrale thema van ‘Africa in the picture’. Ruim vijftig films uit Afrika, of gemaakt door filmmakers met Afrikaanse roots, worden vertoond op zeven verschillende locaties verspreid door Nederland. Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam is de hoofdlocatie.

Het centrale thema ‘Crisis, what Crisis’ houdt nauw verband met de kredietcrisis die de maatschappelijke en politieke agenda al geruime tijd beheerst. Maar in Afrika hebben de Afrikanen al decennia lang met de ene noodsituatie na de andere crisis te maken. De vraag is dan ook hoe Afrikaanse filmmakers crisis een plaats in hun films geven.

Zo laat de rauwe actiefilm ‘Jerusalema’ de uitzichtloosheid en het geweld in het hedendaagse Zuid Afrika zien. In de Keniaanse documentaire ‘I n My Genes’ wordt het moeilijke leven van albino’s op indringende manier blootgelegd. In ‘Traces of the Trade’ ontdekt de Noord-Amerikaanse blanke familie De Wolf tot hun afschuw hun eigen verleden en aandeel in de slavenhandel.

Naast deze vaste programmadelen heeft het festival nog enkele speciale onderdelen. Zo wordt er aandacht besteed aan FESPACO, het toonaangevende Afrikaanse filmfestival in Burkina Faso. Bovendien organiseert ‘Africa in The Picture’ onder meer gratis openluchtvoorstellingen in vijf Amsterdamse stadsdelen.

Het filmfestival ‘Africa in the Picture’ wordt gesponsord door het HIVOS-NCDO Cultuurfonds. Het fonds vindt het van belang dit festival te ondersteunen vanwege de nieuwe, kwalitatief hoogstaande films van makers uit verschillende Afrikaanse landen. Tijdens ‘Africa in the Picture’ worden deze films aan een groot, divers publiek in Nederland vertoond. Daarmee draagt het filmfestival bij aan de positieve beeldvorming over het Afrikaanse continent.

De films zijn te zien op de volgende locaties:

– Bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam is de hoofdlocatie. Let op: alleen op de hoofdlocatie ‘Bioscoop Het Ketelhuis’ is de kortingsbon geldig.

Daarnaast zijn er festivalfilms te zien in:

– Lantaren/Venster in Rotterdam: 10-16 september

– Filmhuis Den Haag : 10-16 september

– LUX in Nijmegen : 13 september

– Movie W in Wageningen : 17-18 september

– Verkadefabriek in Den Bosch : 18-20 september

– Filmfoyer in Tilburg : 22-23 september

Lees meer over de editie van vorig jaar van ‘Africa in the Picture’ (2008).

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer