G8 van de Filosofie

10 april, 2014

In aanloop naar de G8 kon het publiek bepalen wie de belangrijkste denkers van dit moment zijn. Uit dit crowdsource-initiatief kwamen Peter Sloterdijk, John Gray, Chantal Mouffe en Zygmunt Bauman als grootste denkers naar voren. Aziz al-Asmeh, Benjamin Barber, Damon Young, Markus Gabriel en Sophie Oluwole kregen een wild card voor de G8. 

Hivos is medeorganisator van de ‘G8 van de Filosofie’ omdat deze top de denkkracht van grote hedendaagse filosofen bundelt om duiding te geven aan complexe vraagstukken in de wereld. Het past bovendien in de  humanistische traditie – waarin ook Human staat – om vaste waarheden ter discussie te durven te stellen en zelfkritiek te organiseren. 

Think Global, act localTijdens de G8 overdenken de filosofen sociale vraagstukken binnen thema’s zoals rechtvaardigheid, duurzaamheid, ethiek, politiek, geluk, economie, onderwijs en ontwikkeling. Zo zullen de internationale denkers hun hoofd breken over de morele aspecten van technologische vooruitgang, duurzaamheid als Westers exportproduct en de groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden. Hieruit ontstaan wellicht nieuwe inzichten die – volgens het credo ‘think global, act local’ – overal toepasbaar zijn. 

De ‘G8 van Filosofie’ is al uitverkocht. Voor mensen die geen kaartje hebben kunnen bemachtigen is de top via een liveblog, longreads en filmpjes te volgen. 

Lees ook onze blogs over de G8:

Waarom een G8 van de Filosofie?

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer