Frustratie binnen en buiten het Bella Centrum in Kopenhagen

17 december, 2009

Frustratie binnen en buiten het Bella Centrum

De tijd begint de dringen in Kopenhagen. Nog maar een paar dagen om te komen tot een ‘ Fair, Ambitious and Binding (FAB) agreement on climate change.’Dat is wat de maatschappelijke organisaties verwachten van de wereldleiders.

Maar woensdag was er geen voortgang in de onderhandelingen, de positie van verschillende onderhandelingsblokken ligt steeds verder uit elkaar. Opeens werd het voorzitterschap van de Deense milieuminister doorgegeven aan de minister president. Bijzonder om te zien dat je dat live ziet gebeuren en vervolgens direct op BBC in het nieuws ziet. Maar de vraag wat er precies achter zit, kon de BBC ook niet beantwoorden.

Vervolgens wordt de compromis tekst die de minister president Rasmussen voorstelt direct weggehoond door de G77. Frustratie dus alom bij de onderhandelaars en bij de waarnemers. De tekst had nu eigenlijk ver genoeg moeten zijn om voor te leggen aan de ministers. Steeds meer wereldleiders komen aan in Kopenhagen om de knopen door te hakken. Maar dat kan alleen als er voorstellen liggen.

Buiten het Bella centrum is de frustratie ook groot. Vandaag (woensdag) is het aantal waarnemers van maatschappelijke organisatie sterk terug gebracht. Sommige mensen zijn helemaal naar Kopenhagen gereisd en komen niet eens binnen. Dit had voorzien moeten worden door de VN. De frustratie en boosheid wordt echter nog veel groter als blijkt dat vertegenwoordigers van AVAAZ en Friends of the Earth (waaronder ook Milieudefensie), helemaal niet naar binnen mogen. Er is begrip voor verminderde toegang, maar het uitsluiten van specifieke organisaties is heel iets anders en niet acceptabel.

Het blijft echter belangrijk om te blijven concentreren op de voortgang in de onderhandelingen. Aan het eind van de middag reiken maatschappelijke organisaties de Fossil of the day award uit. De VS ontvangen deze beschamende prijs voor het voortdurend dwars liggen bij de onderhandelingen.

Ondertussen blijkt er ook nog humor bij het VN secretariaat. Om zes uur is er een side event gepland over “ The United Nations system delivering as one on Climate Change.’ met onder andere Ban Ki-moon en Yvo de Boer, hoofd van de UNFCCC. De zalen zijn vernoemd naar bekende Denen. Deze side event vindt plaats in de zaal Hans Christian Anderson…..

Lees ook:
>> Eco blogt weer: Winnaars en Verliezers in Kopenhagen
>> Eco’s blog over Beat The Heat Now
>> Beat The Heat Now!
>> Hivos en Klimaat
>> Hivos Klimaatfonds

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer