Beeld2
Fotografie: Caecilia Rasch

Free to be me tijdens Pride Amsterdam

Een week lang seksuele diversiteit vieren en laten zien: dat was Amsterdam Pride. Hivos was er bij om het gesprek aan te gaan over seksuele vrijheid. Want in veel landen is zo’n vrije omgeving niet vanzelfsprekend, een waarin je helemaal jezelf mag zijn.

We raakten in gesprek met een jonge vrouw uit Zimbabwe. Bij het horen van de naam Hivos lichtte haar gezicht op. “You’re the ones that build safe houses, right?” vroeg ze. “Thank you for saving my life!” Geëmotioneerd vertelde ze haar verhaal. Dat ze in Zimbabwe haar oom in vertrouwen had genomen over haar seksualiteit. En dat hij vervolgens haar hele familie had verteld dat ze lesbisch is. Thuis werd ze in elkaar geslagen met stokken. Bloedend en onder de schrammen is ze het huis uit gerend, de stad in. Door Hivos is ze van straat geplukt. Ze heeft medische hulp en verzorging gekregen en onderdak in een safehouse. Daar is ze opgeknapt, heeft ze zichzelf leren accepteren én haar huidige vriendin ontmoet. Afgelopen jaar zijn ze samen naar Amsterdam verhuisd, en dit jaar maken ze hun eerste Pride mee. Zo belangrijk is de zichtbaarheid en het vieren van diversiteit, want eindelijk kunnen en mogen ze zichzelf zijn.

Gun jij het iedereen om zichzelf te zijn en gezien te mogen worden? Sluit je dan bij ons aan. Volg ons op Facebook of steun ons werk met een donatie.

Als je nu 15 euro of meer doneert ontvang je gratis onze Free to be me bandana!

Doneer nu

 

 

 

 

 

Fotografie: Caecilia Rasch