Beeld2
Voorpagina boek Boldly Queer

Boldly Queer

African Perspectives on Same-sex sexuality and gender diversityIs Afrika rijp voor een ‘gay revolutie’? ‘Als ik om me heen kijk, zeg ik ja’, aldus de bekende Keniaanse schrijver Binyavanga Wainaina in Boldly Queer. Het boek is een must read voor iedereen die wil begrijpen wat het betekent om ‘anders’ te zijn in het Afrika van nu. Lees de digitale versie (pdf) van het boek of bekijk de losse verhalen.

Deze nieuwe Hivos uitgave bevat een rijke verzameling artikelen, essays en foto’s die een unieke inkijk geven in de strijd voor LGBTIQ-rechten in Afrika.Die rechten liggen onder vuur. Maar dat is voor activisten, schrijvers, wetenschappers en andere maatschappelijke krachten op het continent geen reden om in de schulp te kruipen.

Exemplarisch is de hierboven aangehaalde Wainaina, die vorig jaar via een geruchtmakend artikel uit de kast kwam. De bundel, samengesteld door Theo Sandfort (Columbia Universiteit), Fabienne Simenel en Kevin Mwachiro (Hivos), en Vasu Reddy (Universiteit KwaZulu-Natal) is tegendraads, vrijmoedig en zeer lezenswaardig, kortom: Boldly Queer.

Op 5 juni werd het boek Boldly Queer officieel gepresenteerd in het Humanity House in Den Haag. De Nederlandse mensenrechtenambassadeur Kees van Baar nam het eerste exemplaar in ontvangst in aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse auteur Mark Gevisser. Op 16 juli ontving de Nigeriaanse activist Michael Ighodaro in New York een exemplaar uit handen van auteur Theo Sandfort. Het boek is uitgegeven onder licentie van Creative Commons met steun uit het Mensenrechtenfonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Fototentoonstelling Als voorproefje op het boek was er in de centrale hal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken de fototentoonstelling Who Can Tell te zien. Op de foto’s zijn 20 deelnemers van de tweede African Same-Sex Sexualities and Gender Diversity Conference (ASSS&GD) in Nairobi (Kenia, 2014) te zien. Deze conferentie werd georganiseerd door Hivos, Columbia University (VS) en het Human Sciences Research Centre (Zuid-Afrika). De deelnemers zijn vastgelegd door fotograaf Daniel Jack Lyons, als reactie op het feit dat zij vaak niet publiekelijk kunnen uitkomen voor wie zij zijn. De geportretteerden bedenken ieder steeds hun eigen manier om (indien wenselijk) hun identiteit geheim te houden.

Boldly Queer is een inititatief van Hivos en tot stand gekomen met support van het Human Rights Fund van het Ministerie van Buitenlanse Zaken.