Responsive image
photo: Sven Torfinn. Uganda, Fort Portal, Rwenzori province, July 2015. Kabundire Market in Fort Portal, a fast expanding town in the foothills of the Rwenzori mountains. The urbanization attracts more people and creates non-agricultural economic activities. Farmers living around the town are providing food, especially for the low income settlers. Agricultural produce, fruits and vegetables, but also Matoke, or cooking plantain, or bananas, the staple food for most people in Uganda, is brought to town and sold on the markets. Kabundire Market is a farmers market that happens every Monday and Thursday. The market is managed by the division authorities.

Food Change Lab: begin van een duurzame voedselvoorziening

18 augustus, 2016

Fort Portal ligt in een zeer vruchtbaar gebied in Oeganda. Maar een groot deel van de oogst verlaat de regio en gaat naar de hoofdstad en omliggende landen. Wat in de regio overblijft, is niet genoeg om gezond en gevarieerd eten van op tafel te zetten. Ongeveer één op de drie kinderen loopt belangrijke bouwstoffen mis. Hivos zette een Food Change Lab op, om daar met lokale mensen verandering in te brengen.

Felia Boerwinkel coördineert de Food Change Labs. “Mensen leven hier vooral van koolhydraatrijk eten als rijst en matoke (een type banaan). Dat vult wel, maar het is weinig voedzaam en dat leidt tot gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstand bij kinderen. Veel gezinnen kunnen nauwelijks rondkomen en moeten dus kiezen: óf we eten gezond, óf de kinderen gaan naar school.”

Geen standaardoplossingen

Samen met het Britse onderzoeksinstituut IIED heeft Hivos een programma gelanceerd om wereldwijd duurzaam voedsel te promoten: gezond, gevarieerd, milieuvriendelijk en betaalbaar – met respect voor lokale tradities. Een visie die vraagt om veranderingen op alle niveaus. In Oeganda werken we dit uit met het Kabarole Research and Resource Center (KRC). “Met de Food Change Labs willen we echte vernieuwing mogelijk maken, zonder met aannames of standaardoplossingen te komen. We laten mensen zelf het probleem verkennen. En we doen kleine experimenten om te kijken of boeren bijvoorbeeld zelf hun koffiebonen kunnen malen, in plaats van ze onbewerkt te verkopen. Zo voegen ze lokaal waarde toe.”

Voedselvoorziening als kern

In april organiseerde het Food Change Lab in Fort Portal The People’s Summit on Food . “De centrale vraag was: hoe zorgen we dat de snel groeiende stad niet alleen focust op de bouw van huizen en wegen, maar duurzame voedselvoorziening als kern opneemt in haar planning?” vertelt Felia. Deelnemers aan de conferentie, van boeren en straatventers tot bewindslieden en kerkelijk leiders, hebben hierover afspraken gemaakt. “We zijn nu hard aan het lobbyen om daarmee ook op nationaal niveau door te dringen, in de hoofdstad Kampala.”

Meer weten? Kijk op foodchangelab.org

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer