Finalisten Mensenrechtentulp bekend

24 oktober, 2014

Drie van de zes finalisten werden geselecteerd op basis van een online stemming: YASunidos (Ecuador), Chidi Odinkalu (Nigeria) en Euromaidan SOS (Oekraïne). Er werd 60.000 keer gestemd op de in totaal 30 genomineerden. Dit is een nieuw stemrecord voor de Mensenrechtentulp. Mideast Youth, ICHRI en de Russische activiste Elena Klimova kregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken een wildcard voor de finale.

De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs voor mensenrechtenverdedigers die op innovatieve wijze werken. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders mag uiteindelijk de winnaar kiezen, en wordt hierbij geadviseerd door een internationale jury. Deze jury wordt aangevoerd door Frank La Rue, voormalig VN Speciaal Rapporteur voor de Vrijheid van Meningsuiting, en bestaat verder uit professor Barbara Oomen, de Keniaanse schrijver en activist Binyavanga Wainaina, de Georgische advocate Tamar Chugoshvili en de Pakistaanse activist Shahzad Ahmad.

Op 9 december wordt de Mensenrechtentulp door minister Koenders uitgereikt. De winnaar krijgt 100.000 euro om zijn of haar innovatieve idee verder uit te werken en op grotere schaal toe te passen.

Foto: Mensenrechtentulp 

Lees ook