Finalisten Mensenrechtentulp bekend

24 oktober, 2014

Drie van de zes finalisten werden geselecteerd op basis van een online stemming: YASunidos (Ecuador), Chidi Odinkalu (Nigeria) en Euromaidan SOS (Oekraïne). Er werd 60.000 keer gestemd op de in totaal 30 genomineerden. Dit is een nieuw stemrecord voor de Mensenrechtentulp. Mideast Youth, ICHRI en de Russische activiste Elena Klimova kregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken een wildcard voor de finale.

De Mensenrechtentulp is een jaarlijkse prijs voor mensenrechtenverdedigers die op innovatieve wijze werken. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders mag uiteindelijk de winnaar kiezen, en wordt hierbij geadviseerd door een internationale jury. Deze jury wordt aangevoerd door Frank La Rue, voormalig VN Speciaal Rapporteur voor de Vrijheid van Meningsuiting, en bestaat verder uit professor Barbara Oomen, de Keniaanse schrijver en activist Binyavanga Wainaina, de Georgische advocate Tamar Chugoshvili en de Pakistaanse activist Shahzad Ahmad.

Op 9 december wordt de Mensenrechtentulp door minister Koenders uitgereikt. De winnaar krijgt 100.000 euro om zijn of haar innovatieve idee verder uit te werken en op grotere schaal toe te passen.

Foto: Mensenrechtentulp 

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer