Beeld2

Finale Social Innovation Award

Lensational en Organic Sack Gardening zijn donderdag 5 februari gekozen tot winnaars van de Hivos Social Innovation Award. Hivos startte de ideeëncompetitie om nieuwe oplossingen te vinden voor hardnekkige problemen in de wereld. Bijna 400 kandidaten uit 61 lage- en middeninkomenslanden stuurden hun project in tegen misstanden zoals ongelijkheid, klimaatverandering en corruptie.

Finale Van de twintig halve finalisten mochten er uiteindelijk zes finalisten naar de finale in Amsterdam. Drie voor de categorie prototypen: Social Innovation Acadamy (Oeganda), Lensational (Hong Kong) en Open Solidarity App (Indonesië). En drie voor de scaling-up categorie: Urine for Wealth (Malawi), Conserving ecosystems to increase community resilience (Sri Lanka) en Organic sack gardening (Bangladesh).

Bonnie Chui was de winnares van de avond. Haar fotografieproject Lensational kon de jury bekoren vanwege de simpele, moderne en haalbare benadering om achtergestelde vrouwen in Pakistan hun verhaal te laten vertellen met eigen camera's. De jury was onder de indruk van sociaal onderneemster Bonnie die - met haar 22 jaar - diverse partijen achter haar project weet te scharen.

Jury voorzitter Manuela Monteiro legde in Pakhuis de Zwijger uit dat de projecten in de categorie scaling-up niet de gewenste impact zouden hebben als ze nu grootschalig worden uitgerold. Wel won Shaikh Tanveer Hossein een coachingstraject van 7,500€ met zijn project Organic Sack Gardening, speciale zakken voor het kweken van groente in Bangladesh.

Bekijk de beelden van de finale in Pakhuis de Zwijger.