Responsive image

Filmvertoning Back to Dignity

14 september, 2017

Op de avond van Prinsjesdag vindt het evenement Speak Up! plaats, dat in het teken staat van geëngageerd werk. Dichters, schrijvers en filmmakers presenteren werk waarin zij sociaal-maatschappelijk kwesties aankaarten. De vluchtelingencrisis, het integratiebeleid, werkloosheid en het basisinkomen, feminisme en het glazen plafond, homofobie, opwarming van de aarde en klimaatverandering, ouderenzorg… Het is maar een greep uit de talloze maatschappelijke thema’s waar Nederlandse kunstenaars dagelijks mee worstelen. 

Tijdens het evenement Speak Up! zullen dichters, schrijvers en filmmakers de vraag “Hoe denk je over morgen?” beantwoorden met woorden en beelden, waarmee zij hun mening over verschillende maatschappelijke issues uiten. Kunstenaars uit andere disciplines schuiven ook aan.

Op deze avond zal ook Back to Dignity vertoond worden. Deze film, die in samenwerking met Hivos gemaakt is, laat het verhaal zien van meisjes die ontsnapt of bevrijd zijn uit handen van IS. Voorzichtig proberen zij hun blik weer op de toekomst te richten. In totaal zijn duizenden Yezidi-vrouwen en -meisjes gevangen genomen door IS-strijders en door hen misbruikt, als slaaf verhandeld of gedwongen te trouwen. Het grootste deel van de vrouwen leeft nog in gevangenschap.

Back to Dignity is een film van Beri Shalmashi. Shalmashi is scenarist, regisseur en publicist voor onder meer De Volkskrant. Momenteel werkt ze met EO/IKON docs aan haar eerste lange documentaire ‘De Bergen Lonken’, over de Koerdische strijders, waaronder haar eigen ouders die vanuit de bergen probeerden het regime van Ayatollah Khomeini ten val te brengen.

Datum: dinsdag 19 september 2017
Tijd: 19:30 tot 22:30
Plaats: Vondelkerk, Vondelstraat 120, 1054 GS Amsterdam
Ticket: € 15,- (inclusief speciale lekkernij)

Lees hier meer over ons werk voor yezidi-vrouwen. 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer