EU verdient aan spionagetechnologie

7 december, 2011

Op nieuwssite Bloomberg.com staan schokkende voorbeelden van mensen die opgepakt worden na het aftappen van telefoon en internet in Iran. Iranian Police Seizing Dissidents Get Aid Of Western Companies, luidt de veelzeggende kop op 31 oktober. In opdracht van Hivos onderzoekt Ben Wagner van het European University Institute welke bedrijven aan welke landen censuur- en opsporingstechnologie verkopen. Duidelijk is dat Europese bedrijven zaken doen met Iran, Wit-Rusland, Tunesië en Egypte. In het Hivos-rapport dat begin 2012 verschijnt zullen de gevolgen voor de mensenrechtensituatie ter plaatse uitgebreid worden toegelicht.

Mijn mobiele telefoon was mijn vijandDe Iraanse Mansoureh Shojaee (53) zat een maand in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. De activiste voor vrouwenrechten kreeg al haar internet- en telefoonverkeer onder de neus geduwd. Het afluisteren gebeurde zelfs openlijk: “Wanneer ik een afspraak maakte met medestanders, belde de politie om te zeggen dat ze wisten waar we mee bezig waren. Mijn mobiele telefoon was mijn vijand, mijn laptop was mijn vijand en mijn vaste nummer was mijn vijand”, vertelt Shojaee, die uiteindelijk alleen nog maar munttelefoons gebruikte voor ze in 2009 naar Duitsland vluchtte.

Geen voorbeeld“Medewerkers van Europese bedrijven maken zich zelf zorgen. Sommige bedrijven denken na over een mensenrechtenbeleid”, signaleert Ben Wagner. “Er is nog geen enkel bedrijf dat als voorbeeld kan dienen. We zouden het autoritaire staten moeilijker moeten maken om deze technologie te kopen. Dat is mogelijk, maar het vergt politieke inzet en een breed gedragen publiek debat. Bedrijven en regeringen moeten voorkomen dat regimes deze technologieën misbruiken, door een pro-actief beleid te ontwikkelen.”

Inmiddels heeft ook WikiLeaks zijn pijlen op producenten van spionagetechnologie gericht. Bekijk de bevindingen van WikiLeaks op de Spy Files Map.

Lees ook