Elitaire kunst bestaat niet, slechte wel

1 juli, 2011

Ik moet tot mijn spijt vaststellen dat ik weinig inhoudelijke argumenten heb gehoord van de tegenstanders. Grote woorden wel, beschaving, barbarij, internationale reputatie et cetera. Allemaal Ipso facto, oftewel het feit dát u bezuinigt op kunst, regering, maakt u per definitie slecht.

De staat bezuinigt meer dan twintig procent op de totale cultuurbegroting. Hiermee trekt zij zich voor een aanzienlijk deel terug uit het domein van de gesubsidieerde kunst en laat meer over aan de markt. Oké, ik begrijp ook wel dat de cultuursector meer eigen inkomsten moet genereren. Het doel om kunst en cultuur ‘te vermarkten’ zoals de regering beoogt, lijkt me echter ten principale verkeerd. Net zoals het verkeerd is om van kunstenaars te eisen om meer ‘voor het grote publiek’ te produceren. Dat laatste doet Joop van den Ende namelijk al.

 

En daarmee zijn we bij het criterium publieksbereik. Het schijnt het kabinet te storen wanneer slechts een klein volksdeel – noem het de elite – bepaalde kunstuitingen waardeert. Met Rudy Kousbroek vind ik dat elitaire kunst niet bestaat. Kunst is goed of slecht, maar nooit goed en tóch verwerpelijk omdat alleen een minderheid in staat is ervan te genieten.

De parallel met ontwikkelingssamenwerking dringt zich op. Particuliere organisaties  moesten dit jaar ook in één keer twintig procent inleveren en ook toen was de redenatie: haal het uit de donateurmarkt. Maar wat als de donateur niet wil betalen voor complexe zaken zoals persvrijheid, democratisering en vrouwenemancipatie in ontwikkelingslanden? Ben je dan niet goed bezig?

Ik weet wel wat Kousbroek zou antwoorden.

Foto CC: Flickr user FotoCC Flickr dewitwith3207429066

FotoCC: Flickr photos/fdewit

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer