EHBO-kit tegen cyberterreur

10 juli, 2014

De afgelopen maanden is de strijd op en om het internet wereldwijd steeds heviger geworden. Reuters stelt dat 21 van de 25 belangrijkste nieuwsorganisaties slachtoffer waren van door staten gesteunde hackaanvallen. Ook individuele internetgebruikers kampen dagelijks met dergelijke dreigingen.

Maar het blijft niet alleen bij virtuele aanvallen. Volgens Reporters Without Borders zitten er momenteel maar liefst 351 journalisten en netizens achter de tralies. Zo werd in juni 2014 de Bahreinse Twitteraar Takrooz opgepakt, bekend en geliefd om zijn satirische tweets. De veiligheidsdiensten stuurden hem meerdere malen geïnfecteerde links, waarmee zijn IP-adres en identiteit kon worden achterhaald.

Big BrotherDat autoritaire regimes creatieve manieren bedenken om kritische geluiden in de kiem te smoren, blijkt uit een recent Thais voorbeeld. Wie in Thailand bepaalde geblokkeerde websites probeerde te bereiken, werd in plaats daarvan doorverwezen naar een oneigenlijke Facebook app. Deze applicatie stelde de militaire politie in staat om accounts te hacken en Facebookgebruikers op de vingers te kijken. Het militaire bewind waarschuwde vooraf al voor deze spionagepraktijken. “Be careful, we’ll soon be your friend”, was de boodschap van een woordvoerder. 

De digitale EHBO-kit is een initiatief van diverse organisaties die zich inzetten voor internetveiligheid, waaronder het Digital Defenders Partnership waar ook Hivos onderdeel van uitmaakt. De tool zal voortdurend worden geactualiseerd door internetexperts.

De ip-adressen van gebruikers van de EHBO-kit kunnen niet worden geanonimiseerd. Bezoekers kunnen zelf wel stappen ondernemen om anoniem te blijven, bijvoorbeeld door Tor te gebruiken. In de EHBO-kit lees je bovendien verschillende andere tips en tricks om veilig te communiceren als je digitaal wordt aangevallen.

Lees ook: 

Electronic Frontier Foundation – NGOs Launch Digital First Aid Kit

Vice Motherboard – The ‘Digital First Aid Kit’ Will Treat Your Cyber Cuts and Bruises

BoingBoing – Digital First Aid Kit: where to turn when you’re DoSed or have your accounts hijacked

BNR Nieuwsradio – EHBO-kit tegen hacken journalisten en activisten

Foto cc Credits Brian Klug

Lees ook