Eerlijke rozen voor Valentijn

12 februari, 2014

De kans is groot dat de rozen, die wij elkaar cadeau doen op Valentijnsdag, uit Oost Afrika komen. Steeds meer ‘Nederlandse’ bloemen worden namelijk gekweekt bij Oost Afrikaanse kwekerijen. In de bloemenindustrie in deze regio werken veel vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden. Het aandeel eerlijke bloemen op de Nederlandse markt is nog zeer beperkt. Om dit te veranderen kan iedereen op Valentijnsdag zijn of haar liefde voor eerlijke bloemen kenbaar maken.

Fair Valentine 2014Winnares Katja Römer-Schuurman neemt het stokje over van Giel Beelen  (Fair Valentine 2013).  Hivos en StoereVrouwen zetten Katja in de  bloemetjes vanwege haar inzet voor eerlijke handel. Ze lanceerde vorig  jaar de fairtrade sieradenlijn Sam&Haas en Katja’s initiatief Return  to Sender, draagt inmiddels al acht jaar bij aan het vergoten van  duurzame handel.

Twitter Love BombWil je ook overal eerlijke bloemen kunnen kopen? Doe dan mee met de Twitter Love Bomb!  StoereVrouwen gaan offline en online zoveel mogelijk mensen oproepen om liefdestweets te sturen. Want een echte Valentijn wil natuurlijk alleen eerlijke bloemen. Met deze Twitter Love Bomb willen Hivos en StoereVrouwen de bloemensector laten zien dat kopers eerlijke bloemen wensen, zodat het marktaandeel en de zichtbaarheid in de winkels groter wordt.

Kooplegers van StoereVrouwenOp de vooravond van Valentijnsdag marcheren de StoereVrouwen kooplegers op hakken en met roze baret door vijf steden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen en Zwolle. Ze delen op 13 februari eerlijke rozen uit en roepen mensen op om mee te doen aan de Twitter Love Bomb door een ‘sweet tweet’ te sturen over eerlijke bloemen.

De campagne Power of the Fair Trade Flower vertelt het verhaal van vrouwen in de Afrikaanse bloementeelt. Jaarlijks worden miljarden bloemen vanuit Afrika naar Nederland verscheept. Bloemen die door vrouwen worden gekweekt en geplukt. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Elementaire arbeidsrechten worden geschonden, seksueel misbruik komt veelvuldig voor en blootstelling aan pesticiden richt gezondheidsschade aan.

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer