Eerlijke paranoten nu in supermarkt

4 maart, 2014

De paranoot is een unieke noot, die alleen kan gedijen in het Amazonegebied. 80 procent van de productie is afkomstig uit Bolivia. FairMatch Support helpt de Boliviaanse paranotenverzamelaars om relaties met afnemers en handelaars te verbeteren.

Tot voor kort werd de fairtrade paranoot alleen nog verhandeld door alternatieve handelsorganisaties. Dankzij de deal met Intersnack kwam hier verandering in, en is de noot nu ook in het fairtrade-assortiment van de Albert Heijn te vinden. De eerlijke paranoot die nu in de Nederlandse supermarkt ligt is afkomstig van ACERM, een kleine coöperatie die actief is in een beschermd gebied in de Amazone.

Het in Doetinchem gevestigde verwerkingsbedrijf Intersnack wil een fairtrade notenassortiment ontwikkelen voor de Europese markt, en kiest daarbij voor langdurige relaties met zijn strategische toeleveranciers. Inmiddels zijn de eerste drie containers met gecertificeerde fairtrade-paranoten in Nederland aangekomen.

Hiermee verdienden vijf lokale organisaties van notenverzamelaars een fairtrade-premie van ruim zestienduizend dollar. Zo’n premie is een bedrag dat bovenop de afgesproken prijs wordt betaald, en dat de gemeenschappen gezamenlijk investeren in sociale, economische of milieuprojecten. Meer dan vijftig Boliviaanse paranotenverzamelaars zagen in 2013 hun inkomsten dankzij de hulp van FairMatch Support stijgen.

FairMatch Support en Hivos werken sinds 2009 samen om duurzame handelsketens te ontwikkelen. Voor veel kleinschalige boeren en lokale bedrijven is het vinden van de weg naar de markt niet eenvoudig. Vaak zijn markten ongestructureerd en ondoorzichtig.

Boeren en bedrijven ontvangen via FairMatch Support en Hivos trainingen, waarmee zij hun productie kunnen verfijnen en verhogen. Hierdoor krijgen zij een hoger inkomen en gemakkelijker toegang tot markten.

Eerder introduceerde FairMatch Support op succesvolle wijze fairtrade cashewnoten uit Mozambique op de Nederlandse markt. Vijftienduizend cashewboeren in Burkina Faso, Ghana, Mali, Benin en Mozambique zijn dankzij deze campagne gecertificeerd en georganiseerd.

Foto: copyright FairMatch Support

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer