Eerlijke paranoten nu in supermarkt

4 maart, 2014

De paranoot is een unieke noot, die alleen kan gedijen in het Amazonegebied. 80 procent van de productie is afkomstig uit Bolivia. FairMatch Support helpt de Boliviaanse paranotenverzamelaars om relaties met afnemers en handelaars te verbeteren.

Tot voor kort werd de fairtrade paranoot alleen nog verhandeld door alternatieve handelsorganisaties. Dankzij de deal met Intersnack kwam hier verandering in, en is de noot nu ook in het fairtrade-assortiment van de Albert Heijn te vinden. De eerlijke paranoot die nu in de Nederlandse supermarkt ligt is afkomstig van ACERM, een kleine coöperatie die actief is in een beschermd gebied in de Amazone.

Het in Doetinchem gevestigde verwerkingsbedrijf Intersnack wil een fairtrade notenassortiment ontwikkelen voor de Europese markt, en kiest daarbij voor langdurige relaties met zijn strategische toeleveranciers. Inmiddels zijn de eerste drie containers met gecertificeerde fairtrade-paranoten in Nederland aangekomen.

Hiermee verdienden vijf lokale organisaties van notenverzamelaars een fairtrade-premie van ruim zestienduizend dollar. Zo’n premie is een bedrag dat bovenop de afgesproken prijs wordt betaald, en dat de gemeenschappen gezamenlijk investeren in sociale, economische of milieuprojecten. Meer dan vijftig Boliviaanse paranotenverzamelaars zagen in 2013 hun inkomsten dankzij de hulp van FairMatch Support stijgen.

FairMatch Support en Hivos werken sinds 2009 samen om duurzame handelsketens te ontwikkelen. Voor veel kleinschalige boeren en lokale bedrijven is het vinden van de weg naar de markt niet eenvoudig. Vaak zijn markten ongestructureerd en ondoorzichtig.

Boeren en bedrijven ontvangen via FairMatch Support en Hivos trainingen, waarmee zij hun productie kunnen verfijnen en verhogen. Hierdoor krijgen zij een hoger inkomen en gemakkelijker toegang tot markten.

Eerder introduceerde FairMatch Support op succesvolle wijze fairtrade cashewnoten uit Mozambique op de Nederlandse markt. Vijftienduizend cashewboeren in Burkina Faso, Ghana, Mali, Benin en Mozambique zijn dankzij deze campagne gecertificeerd en georganiseerd.

Foto: copyright FairMatch Support

Lees ook