Een win-winsituatie voor Noord en Zuid

13 januari, 2011

Hoe raken een bank en een ontwikkelingsorganisatie bij elkaar betrokken? Omdat ze allebei vinden dat mensen in ontwikkelingslanden veel makkelijker aan geld moeten kunnen komen om een bedrijfje te beginnen. En dus zetten Triodos Bank en Hivos in 1994 samen het Hivos Triodos Fonds (HTF) op.

Eigen inkomen
“Het starten of uitbreiden van een eigen onderneming is voor mensen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika vaak de enige manier om een inkomen te krijgen”, zegt Frank Streppel, fondsmanager van het Hivos Triodos Fonds. Het idee achter het fonds was om de knowhow van Triodos en de kennis van Hivos met elkaar te verbinden en op die manier ontwikkeling te stimuleren, vertelt Streppel. “Triodos specialiseerde zich als eerste in microfinanciering en Hivos bracht kennis over ontwikkelingsprojecten mee.”

Nooit meer kilometers lopen voor water

In het fonds zit geld van spaarders met een Noord-Zuid Internetspaarrekening en donaties van Hivos. Frank Streppel: “Dat geld investeren wij in microfinancieringsinstellingen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Zij kunnen daarmee microkredieten verstrekken aan een koffieboer, een timmerman, een kleermaakster of een marktvrouw. Zo stimuleren wij de lokale economie en krijgen mensen perspectief op een beter leven.” Op dit moment heeft het Hivos Triodos Fonds circa 47 miljoen euro uitstaan in ontwikkelingslanden en ondersteunt daarmee tussen de 2,5 en 3 miljoen kleine ondernemingen. Streppel: “Inmiddels stimuleren we met Hivos via het fonds ook gecertificeerde biologische en fairtradeproducenten in ontwikkelingslanden.”

Duurzame handel
In deze samenwerking beheert Triodos uiteraard het geld, daarnaast brengt de bank zijn financiële netwerk in. Hivos adviseert en beoordeelt of een project in aanmerking komt voor een lening. Nog een taak van het fonds is om ook de microfinancieringsinstellingen waarmee wordt samengewerkt, sterker te maken, zodat zij zich ontwikkelen tot interessante financiële partners voor andere banken.

Zo’n relatie is bijvoorbeeld Kenya Women Finance Trust , inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste microfinancieringsinstellingen in Oost-Afrika (zie kader). Zo kan Noord-Zuid internetsparen een win-winsituatie opleveren, voor mensen hier én daar. Streppel: “Wij vinden het belangrijk mensen een keuze te bieden, zodat zij zelf kunnen bepalen wat er met hun geld gebeurt. En we willen mensen in Nederland bewustmaken van het feit dat sparen op deze manier elders in de wereld het verschil kan maken.”

Lees ook