Een jaar op een mensenleven

14 maart, 2013

Doe meeDe initiatiefnemers van het #FREEBASSEL project roepen iedereen op om mee te doen met de acties of om zelf een activiteit te organiseren zodat een luid wereldwijd protest klinkt voor de vrijlating van Bassel. Wil jij een  #FREEBASSEL t-shirt ontwerpen of dragen? #FREEBASSEL software lanceren of  posters verspreiden? Laat je inspireren en kondig je acties aan op freebassel.org.

Strijden voor een vrij internetBassel Khartabil is één van de mensen achter de schermen van internetprogramma’s die overal ter  wereld dagelijks worden gebruikt. Hij is oprichter van het door Hivos ondersteunde Aikilab, vrijplaats voor technologie, creativiteit en innovatie in  Damascus. Khartabil werd een jaar geleden aangehouden tijdens een golf van arrestaties in het Mazzeh-district van Damascus. Hij zit zonder enige vorm van proces of aanklacht vast in de gevangenis Adra in het noordoosten van Damascus.

Strijden voor vrijheidTerwijl het uitzichtloze geweld in Syrië doorgaat wordt Bassel gemist door zijn vrienden en familie. Net als vele andere Syrische families strijden zij dagelijks voor vrijheid. Uit een periodiek rapport van de Verenigde Naties van deze week blijkt dat tijdens de Syrische burgeroorlog zeker 70.000 mensen zijn gedood.  De VN schat dat er nu 150.000 mensen gevangen zitten in Syrië.

 

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer