Een harige aflevering van Metropolis

12 januari, 2012

In Nederland wordt de full body wax steeds populairder, ook onder mannen. Ed uit Amersfoort laat regelmatig zijn hele lijf harsen, zelfs zijn billen. In Pakistan is lichaamshaar juist een man’s trots. Correspondent Kazim biedt de arme inwoners van Karachi een weeksalaris in ruil voor hun borsthaar, maar geen haar op hun hoofd die eraan denkt. Want borsthaar is een teken van mannelijkheid.

HaarhandelLucratieve haarhandel komen we tegen op de Filippijnen. Mevrouw Evelyn stroopt de sloppenwijken van Manila af op zoek naar meisjes met mooie paardenstaarten die ze in ruil voor een paar tientjes afknipt. Glamourkapper Fred koopt ze op en vermaakt ze tot hair extensions voor rijke Filippijnse dames. Dan levert zo’n staart opeens makkelijk 260 euro op.

Ook volgen we de reis van pas afgeschoren peuterhaar uit India. Nadat het door de ouders is geofferd wordt het verwerkt tot haarstukken. Het haar van de Indiase kinderen vindt uiteindelijk zijn weg naar de kroeshoofden van Keniaanse schoonheden. Want in Kenia vinden ze kroeshaar maar armoedig.

Hivos en de VPROOntwikkelingsorganisatie Hivos en de VPRO maken met Metropolis TV een  modern buitenlandprogramma gericht op iedereen die voorbij zijn/haar  eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma ligt een  wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale verslaggevers  van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van thema’s – op een  persoonlijke manier verslag van de kleine en grote gebeurtenissen in hun  land.

Van goddelijk gebaar tot handelswaar. Metropolis over de opmerkelijke gebruiken in de wereld rondom lichaamshaar. Donderdag 12 januari om 21.00 uur op Nederland 3.

Lees ook

 • Column: Vrije ruimte

  17/12/2018

  Hivos jubileert dit jaar, een halve eeuw van vernieuwingsdrang en strijd voor sociale rechtvaardigheid. Het is tegelijk een goed moment voor reflectie. Wat is onze rol in deze roerige tijden waarop populistische en autocratische leiders zo’n groot stempel drukken?

  Lees meer

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: mede dankzij de inspanningen van Hivos en partnerorganisaties is crossdressing niet langer strafbaar in Guyana.

  Lees meer

 • Een bijzondere nalatenschap

  10/12/2018

  Eddy Cohen uit Amsterdam liet na zijn overlijden een flink vermogen na aan drie goede doelen, waaronder Hivos. Om hem te eren hebben we een bankje geadopteerd in het Vondelpark, in het Rosarium.

  Lees meer