Een harige aflevering van Metropolis

12 januari, 2012

In Nederland wordt de full body wax steeds populairder, ook onder mannen. Ed uit Amersfoort laat regelmatig zijn hele lijf harsen, zelfs zijn billen. In Pakistan is lichaamshaar juist een man’s trots. Correspondent Kazim biedt de arme inwoners van Karachi een weeksalaris in ruil voor hun borsthaar, maar geen haar op hun hoofd die eraan denkt. Want borsthaar is een teken van mannelijkheid.

HaarhandelLucratieve haarhandel komen we tegen op de Filippijnen. Mevrouw Evelyn stroopt de sloppenwijken van Manila af op zoek naar meisjes met mooie paardenstaarten die ze in ruil voor een paar tientjes afknipt. Glamourkapper Fred koopt ze op en vermaakt ze tot hair extensions voor rijke Filippijnse dames. Dan levert zo’n staart opeens makkelijk 260 euro op.

Ook volgen we de reis van pas afgeschoren peuterhaar uit India. Nadat het door de ouders is geofferd wordt het verwerkt tot haarstukken. Het haar van de Indiase kinderen vindt uiteindelijk zijn weg naar de kroeshoofden van Keniaanse schoonheden. Want in Kenia vinden ze kroeshaar maar armoedig.

Hivos en de VPROOntwikkelingsorganisatie Hivos en de VPRO maken met Metropolis TV een  modern buitenlandprogramma gericht op iedereen die voorbij zijn/haar  eigen achtertuin wil kijken. Aan de basis van het programma ligt een  wereldwijd netwerk van meer dan 60 jonge, veelal lokale verslaggevers  van de YouTube generatie. Zij doen – aan de hand van thema’s – op een  persoonlijke manier verslag van de kleine en grote gebeurtenissen in hun  land.

Van goddelijk gebaar tot handelswaar. Metropolis over de opmerkelijke gebruiken in de wereld rondom lichaamshaar. Donderdag 12 januari om 21.00 uur op Nederland 3.

Lees ook