Edwin Huizing nieuwe algemeen directeur Hivos

4 juni, 2013

Jan Ernst de Groot, voorzitter van de Raad van Toezicht van Hivos: "Wij zijn blij met de komst van Edwin Huizing. Hij heeft ruime ervaring in het veld en in het leiden van grote verandertrajecten, kwaliteiten die aan de vooravond van een belangrijke koerswijziging van Hivos nadrukkelijk zijn meegewogen door de Raad van Toezicht. Edwin heeft bovendien veel affiniteit met thema’s als burgerparticipatie, vrouwenrechten, seksuele rechten en duurzame productie. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat Hivos onder leiding van Edwin en de huidige directeur Programma’s en Projecten, Ben Witjes, met succes de volgende fase zal ingaan en zich wereldwijd zal weten te positioneren als toonaangevende ‘social innovator’.
 
UNFPASinds 2010 werkt Edwin Huizing voor het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) als directeur van het subregionale kantoor voor Oost- en Zuidelijk Afrika. Hij is daar verantwoordelijk voor de ondersteuning van 23 landen waarin UNFPA met overheden en maatschappelijke organisaties samenwerkt om seksuele en reproductieve rechten te bevorderen, toegang tot family planning te waarborgen, moedersterfte te verlagen en jongeren meer zeggenschap te geven over hun eigen toekomst. Daarvoor werkte Edwin Huizing negen jaar bij VluchtelingenWerk Nederland. Die periode sloot hij af als algemeen directeur (2006-2010). Tussen 1989 en 2001 werkte hij voor SNV in Botswana, Niger en Mali. Edwin Huizing (51) heeft geografie van ontwikkelingslanden gestudeerd in Utrecht. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen.
 

AmbitieVanuit DR Congo, waar hij zijn laatste klus voor het UNFPA afrondt, blikt Edwin Huizing vooruit: "De grootste uitdaging voor de komende jaren is het hervormen en nog innovatiever maken van Hivos, zonder dat de organisatie haar identiteit verliest. Hivos wil een eigentijds antwoord vinden op sociale ongelijkheid en verdelingsvraagstukken. Dat antwoord zoeken we in transparante overheden, open samenlevingen en een vergroening van de economie. Niet alleen in lage inkomenslanden, maar ook in opkomende landen.” Op bepaalde terreinen blijft Edwin Huizing dicht bij zijn huidige werk: “Bijvoorbeeld door de wens van honderden miljoenen vrouwen te ondersteunen om zelf te bepalen of en wanneer zij zwanger worden. Of door een beweging in gang te zetten om kindhuwelijken uit te bannen. Ik zie ernaar uit om dit soort onderwerpen samen met de enthousiaste professionals van Hivos aan te pakken.”
De aanstaande Hivos directeur kiest expliciet voor jongeren: “Zij moeten invloed eisen en krijgen om de toekomst van hun land en samenleving actief te beïnvloeden. Creatief gebruik van media en technologie zijn daarbij onmisbaar.”

Foto: Jos van Zetten from Amsterdam, the Netherlands  (Nederland bekent kleur 22-03-2009)

Lees ook