Ecuadoriaanse regering sluit Pachamama

10 december, 2013

Pachamama wordt door de regering beschuldigd van “oproer en verstoring van de openbare orde”. Pachamama werkte de afgelopen tijd samen met de federatie van inheemse volken om het boren in het Yasuni National Park tegen te gaan. Dit is een van de meest biodiverse ecosystemen en de thuisbasis van verschillende inheemse volkeren. President Rafael Correa beschuldigde Pachamama en het milieu-platform Yasunidos van " het aanzetten tot geweld en onrust " nadat vorige week de Chileense ambassadeur en een Wit-Russische zakenman werden aangevallen. Dit gebeurde tijdens een protest tegen de de ontgining van gebieden in de Amazone. Maria Belen Páez, voorzitter van de Pachamama verklaarde dat de NGO geweld verwerpt en ontkent het gebruik van geweld. 

Sarayaku VS Ecuadoraanse regering.Hivos partner Fundación Pachamama is opgericht in 1997 en werkt met zeven inheemse gemeenschappen uit Ecuadoriaanse Amazone. In 2012 wonnen zij bij het Inter-American Court of Human Rights een rechtzaak tegen de Ecuadoraanse regering. Tien jaar nadat een oliemaatschappij begon met het drillen naar olie op hun grondgebied wonnen Pachamama en de Sarayaku de rechtzaak over de landrechten. Deze video geeft een inkijkje in dit succes voor de Sarayaku bevolking.

 

 

De zaak Sarayaku from Hivos on Vimeo.

Yasuni referendumEen behoorlijke rechtsgang ontbreekt voor de plotselinge sluiting. Inheemse volken en milieu groepen hebben een referendum voorgesteld over het plan om te gaan boren in het Yasuni park. Dit voorstel werd genegeerd door de regering. Volgens de president zijn de inkomsten uit oliewinning nodig om de nationale begroting te financieren. De negatieve impact van oliewinning en mijnbouw in Ecuador is goed gedocumenteerd in de beruchte Lago Agrio zaak waarbij Texaco-Chevron was betrokken. Oliewinning kan problemen veroorzaken zoals water- en bodemverontreiniging, ontbossing en verlies van inheemse cultuur en tradities. Volgens wetenschappers is de olievoorraad in Yasuni over twintig jaar uitgeput, maar de milieuschade en gevolgen voor inheemse bevolking zijn helaas onuitputtelijk. 

Lees ook