Ecos laatste blog over de Klimaattop: Hoop vervlogen

22 december, 2009

Hoop vervlogen

Tijdens de klimaattop had het gemeentebestuur van Kopenhagen de naam veranderd in Hopenhagen. Helaas bleek de laatste dagen dat de naam geen eer werd aangedaan. De hoop vervloog. Hieronder het laatste deel van mijn verslag uit Kopenhagen.

Samen met vele duizenden anderen was ik niet meer in staat om de onderhandelingen van dichtbij in het Bella centrum mee te maken. Overal in de stad volgenden mensen de ontwikkelingen, sommigen vanuit hun hotel – waar internet vaak nog het beste was – anderen vanuit een tijdelijk kantoor of vanuit de speciale plaatsen voor NGOs. Een van deze plaatsen was de Oksenhalle. Honderden mensen keken hier naar de onderhandelingen op grote schermen, overlegden met elkaar over de voortgang en vergaderden via internet met mensen binnen in het Bella centrum.

De speeches van Obama bleken bepalend in de laatste fase van de onderhandelingen. De eerste was de speech die Obama vrijdagochtend gaf voor de plenaire van COP15. Ik volgde deze speech tijdens een vergadering van Climate Action Network. De verslagenheid was groot. Het was voor alle aanwezigen duidelijk dat Obama met lege handen kwam. Zijn speech was het oude verhaal en een waarschuwing in de richting van China. Contact met mensen in het Bella centrum werd ondertussen steeds moelijker. Voor ons buiten was het vooral belangrijk om met positieve acties via de pers druk te blijven uitoefenen.

In de Oksenhalle werden door groepen zoals AVAAZ en Tck, tck tck acties op touw gezet. Bijvoorbeeld met honderden mensen met fakkels de woorden Climate Shame vormen. Maar het was voor ons natuurlijk ook duidelijk dat dit niet zou leiden tot de noodzakelijke ommekeer in de onderhandelingen. ‘s Avonds kwam de persconferentie van Obama. Het bevestigde onze bange vermoedens: geen bindende afspraken, slechts een mager politiek statement dat nog door de VN-leden moest worden aangenomen.

De frustratie in de Oksenhalle was groot. Je kijkt er naar en je kan niets meer doen. Niets meer? AVAAZ had razendsnel een actie voorstel. Nu direct naar de ingang van het Bella centrum! De Nederlandse jongeren van de Kopenhagen coalitie stonden al buiten. Bij mij toch enige twijfel: heeft dat nog zin? Bovendien: “het Bella centrum is ver weg, het is al elf uur ’s avonds en het is guur en koud buiten”. Maar goed – de overtuiging van de jongeren trok mij over de streep. Zolang de onderhandelingen lopen moeten we ervoor gaan. Dus stonden we vrijdagnacht met enkele honderden mensen en veel pers bij de ingang van het Bella centrum te prostesteren. Ondertussen ging het VN vergadercircuit binnen verder. Het zou nog tot zaterdagmiddag duren voor de COP15 werd afgesloten. Het resultaat was nog slechter dan vrijdagavond al werd gevreesd. De VN-leden nemen slechts kennis van het politieke akkoord en de afspraak dat er in 2010 wel een bindend verdrag moet komen is uit de tekst verdwenen.

Zaterdagavond vertrok de Beat the Heat trein vanuit Kopenhagen. Helaas bleek Jacqueline Cramer niet met de trein terug te reizen. Wel was Hugo von Meijenfeldt als hoogste klimaatambtenaar in de trein. Tijdens de terugreis presenteerde hij de visie van de Nederlandse regering op de uitkomst. Hij probeerde de positieve punten te benoemen. De reizigers die ik sprak waren niet overtuigd. We gingen met een veel hogere inzet naar Kopenhagen. Voor de Kopenhagen Coalitie is er maar een goede uitkomst: een Fair, Ambitious and Binding Treaty. In 2010 gaan we verder!

Lees ook Eco’s andere blogs over de Klimaattop:
>> Deel 3: Frustraties binnen en buiten het Bella Centrum
>> Deel 2: Winnaars en Verliezers in Kopenhagen
>> Deel 1: Beat The Heat Now

Meer info:
>> Teleurstellende uitkomst van klimaattop in Kopenhagen
>> Beat The Heat Now!
>> Hivos en Klimaat
>> Hivos Klimaatfonds

Lees ook