Beeld2

ECO coin uitgereikt tijdens Dutch Design Week 2015

Op 22 oktober 2015 is de eerste ECO coin – munt voor de ecologische waarde van natuur – symbolisch uitgereikt door initiatiefnemer Koert van Mensvoort van het nieuwe Next Nature Network. Van Mensvoort reikte de munt uit aan Yoyo Yogasmana van Age of Wonderland, die in Indonesië meer dan 130 bestaande rijstsoorten kweekt zonder enig gebruik van insecticiden. De uitreiking vond plaats tijdens de Dutch Design Week waarvan Van Mensvoort dit jaar ambassadeur is. Next Nature Network is een nieuwe natuurbeweging in Nederland die niet terug, maar vóóruit wil naar de natuur. ECO coin

Na eerdere spraakmakende projecten waaronder Het Kweekvlees Kookboek, de Rayfish Footwear hoax en de rondreizende Nano Supermarket, richt het Next Nature Network zich het komende jaar op het initiëren van een ECO coin die de waarde van natuur uitdrukt. Net als andere munteenheden, zoals de Dollar, Euro en zelfs de Bitcoin, heeft de ECO coin een wisselkoers die meebeweegt met de noodzaak om kwetsbare ecologieën – zoals het regenwoud of het koraalrif – te beschermen.

Yoyo Yogasmana | Age of Wonderland Yoyo Yogasmana (Ciptagelar Kasepuhan, Indonesië) is een van de creatieven van Age of Wonderland, een vierjarig programma van Hivos en Baltan Laboratories samen met Dutch Design Week. In deze tweede editie van Age of Wonderland, ‘hacken’ zes creatieven het voedselsysteem. Dat is hard nodig want het huidige voedselsysteem is niet in staat de wereldbevolking te voeden en functioneert niet duurzaam. De creatieven – uit Indonesië, Kyrgizië, Tanzania en Mexico – wisselen kennis uit met Nederlandse creatieve geesten, met specialisten en het brede publiek. Dat gebeurt op een reeks evenementen, waaronder een expositie, het ‘future food seminar’, workshops en pop up (food) labs.

Yoyo Yogasmana (1970), kunstenaar (Ciptagelar Kasepuhan Gemeenschap, Indonesië), verbouwt 130 variëteiten rijst en laat zo zien dat het compleet anders kan. Next Nature Network Next Nature Network (NNN) is een nieuwe natuurbeweging in Nederland, die mensen aanspoort om opnieuw en anders naar onze natuur te kijken. Traditionele natuurorganisaties hebben een te romantisch beeld van ongerepte natuur. Next Nature Network gelooft dat we zo worden omringd door technologie dat het onze nieuwe natuur is geworden. Met prikkelende producten, publicaties, expo’s en evenementen wil Next Nature Network discussies over onderwerpen als nanotechnologie, geprint voedsel, levende steden en robots niet uit de weg gaan, maar juist aanjagen.

Op www.nextnature.nl bestaat vanaf vandaag de mogelijkheid om lid te worden van het Next Nature Network; in ruil voor een prikkelend product wordt het gedachtegoed ondersteund. “Next Nature is een nieuwe manier van kijken naar de relatie tussen mens, natuur en technologie. Traditioneel zien we natuur en technologie als tegengestelden, maar we leven nu in een tijd waarin technologie zo alomtegenwoordig is, dat het een nieuwe natuur is geworden”, aldus initiatiefnemer Koert van Mensvoort. De eerste ambassadeurs van NNN, waaronder astronaut Andre Kuipers, volksfilosoof Bas Haring en ontwerper Daan Roosegaarde, hebben zich al achter het Next Nature Network gedachtegoed geschaard.

Dutch Design Week Dutch Design Week vindt plaats van zaterdag 17 t/m zondag 25 oktober in Eindhoven (Nederland). Met het thema ‘What if...’ eert en benadrukt DDW dit jaar negen dagen lang de verbeeldingskracht van ontwerpers. DDW onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. De nadruk op experiment, vernieuwing, cross-overs en ontwikkeling van jong talent.

Beeld2