Echte bescherming in virtuele wereld

20 juni, 2014

In landen waar sprake is van onderdrukking beschermen de systemen van Virtualroad.org websites en data van mensenrechtenorganisaties en onafhankelijke media tegen censuuraanvallen. Zo houden ze informatie online die andere hostingpartijen niet durven te verspreiden. Extra beveiliging is nodig omdat sommige regimes er alles aan doen om websites plat te krijgen. Onzichtbaar vindt online een vieze oorlog plaats waarbij machthebbers de mond snoeren van klokkenluiders met behulp van cyberaanvallen. Helaas hebben activisten, bloggers en mensenrechtenstrijders vaak weinig middelen om zich te verdedigen.

VirtualRoad.org helpt media die door overheden zijn verbannen om weerstand te bieden tegen denial-of-service-aanvallen (DoS-aanvallen) en andere soorten cyberaanvallen. Sinds de oprichting in 2009 heeft de webhost media sites uit meer dan 20 landen – waaronder Azerbeidzjan, Burma, Iran, Nigeria, Rwanda, Soedan, Sri Lanka en Zambia – onder zijn hoede. Dankzij VirtualRoad.org blijven deze sites in de lucht, en krijgen ze hierdoor de kans hun publiek te vergroten. Bovendien zorgt de webhost ervoor dat gevoelige informatie de juiste bescherming krijgt. 

Dankzij steun van het Digital Defenders Partnership kon VirtualRoad.org investeren in hardware en worden er tools ontwikkeld die aanvallen kunnen monitoren en voorkomen. Zo kan de webhost kritische stemmen van vandaag en morgen nog beter beschermen tegen censuuraanvallen. 

Kijk voor meer informatie over VirtualRoad.org op www.qurium.org.

 

Foto: cc Duncan Hull

Lees ook

 • Op weg naar gelijke rechten in de Caraïben

  13/12/2018

  In 2009 werden vier transgenders in Guyana opgepakt en gearresteerd wegens crossdressing. In de rechtbank kregen ze te horen dat ze verward waren over hun seksualiteit. “Ga op zoek naar Jezus”, luidde het advies van de rechter. Nu, na negen jaar lang de wet uitdagen en de zaak aanvechten, is er eindelijk gerechtigheid: crossdressing is […]

  Lees meer

 • Hivos steunt spraakmakende documentaire over het leven van drie transgenders

  20/11/2018

  Filmmaker Koen Suidgeest en de stichting Human Rights in the Picture hebben van Hivos financiële steun gekregen om een documentaire te maken die wereldwijd ingezet gaat voor educatie en activisme op het gebied van transseksualiteit.

  Lees meer

 • Waarom we stil zijn

  16/11/2018

  Mensenrechten staan wereldwijd onder druk. Daarom doen Hivos en honderden andere organisaties van 16 tot en met 18 november mee met SPEAK! campagne.

  Lees meer